13/12/2018

Nεμέα – Ένας συναρπαστικός οινοτουριστικός προορισμός.

Κάποιοι την αποκαλούν μικρή Βουργουνδία , άλλοι Ελληνική Τοσκάνη , όπως και να χαρακτηρισθεί όμως, η Νεμέα παραμένει ο απόλυτος οινικός προορισμός για τους λάτρεις του κρασιού.

H Νεμέα είναι μια όμορφη περιοχή με μικρούς λόφους, απέραντους αμπελώνες, και με μεγάλη ιστορία γύρω από το κρασί.  Αποτελεί την πιο ιστορική από τις αμπελουργικές τοποθεσίες της Πελοποννήσου με αμπελώνες έκτασης άνω των 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο .

Ξεκινώντας απ’ την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας η Νεμέα είναι γνωστή για τα αμπέλια της, τα κρασιά της, τις γεύσεις τους και τις τιμητικές γιορτές που είναι αφιερωμένες σ’ αυτά.

Η καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, το μέρος όπου βασίλεψε ο Φλίας ο γιος του Διονύσου, ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα «Φλιασία χώρα» , όπου σύμφωνα με τη παράδοση παραγόταν το βασιλικό κρασί που έπινε ο Αγαμέμνωνας στις Μυκήνες.

Σύμφωνα με το μύθο το αγιωργίτικο κρασί ,ταυτίζεται με τον Ηρακλή ο οποίος πραγματοποίησε τον πρώτο του άθλο σκοτώνοντας  το λιοντάρι της Νεμέας ,και το αίμα του ήταν αυτό που έδωσε το χρώμα στο Νεμεάτικο κρασί (Αγιωργίτικο).

Από το 1971 στο πλαίσιο της νομοθεσίας  για την προστασία της ελληνικής οινοπαραγωγής το τοπωνύμιο «Νεμέα» έχει αναγνωρισθεί ως  γεωγραφική επωνυμία καταγωγής οίνων από σταφύλια της ποικιλίας αμπέλου Αγιωργίτικο και η Νεμέα  έχει χαρακτηρισθεί  ως  ζώνη για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Μία εξόρμηση θα σας πείσει πως η Νεμέα είναι ένας περιηγητικός προορισμός με ατέλειωτες κρυμμένες ομορφιές.

Ένα μαγευτικό τοπίο με ενδιαφέρουσες διαδρομές απο τον κάμπο της Νεμέας προς τα ορεινά που τον περιβάλλουν, ιστορικά μνημεία , πανέμορφους αμπελώνες επισκέψιμα οινοποιεία και ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ώστε να διαλέξετε την αγαπημένη σας ανάμεσα σε πεζοπορία , ποδηλασία βουνού , τοξοβολία και φυσικά γευσιγνωσία κρασιού.

Τα τελευταία χρόνια άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για το κρασί προσπαθούν και καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία να κρατήσουν το μύθο που θέλει τη Νεμέα ιδανικό οινοτουριστικό προορισμό ζωντανό .

photo by @barafakaswinery

Τα τελευταία 14 χρόνια ο Δήμος Νεμέας με το Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας διοργανώνουν τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας .  Είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται απο τις αρχές Αυγούστου και διαρκεί για ένα περίπου μήνα,  στην περιοχή της Νεμέας, αλλά και με δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο την προβολή του κρασιού ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ και την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού στην περιοχή.

Στη Νεμέα θα βρείτε επίσης Κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, ελαιόλαδο και ελιές άριστης ποιότητας.

Δήμος Νεμέας

Korinthiaguide Team

Λιβάνου Δροσερή

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]

13/12/2018

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.