Δήμος Νεμέας

Ο δρόμος του κρασιού

Λίγα Λόγια

Η Νεμέα μέχρι το 1923 ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία ,από το οποίο πήρε και το όνομά της η διασημότερη οινική ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας, το Αγιωργίτικο. Το όνομα Νεμέα αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1840 με την δημιουργία του δήμου Νεμέας και καθιερώθηκε στην πόλη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αρχαία Νεμέα ήταν ένας σημαντικός χώρος στην αρχαιότητα εξαιτίας του πολύ γνωστού μύθου του Ηρακλή και του λιονταριού της Νεμέας . Ωστόσο, η περιοχή ήταν ιδιαίτερα σημαντική από τον 6ο ως τον 3ο αιώνα π.Χ. εξαιτίας των αγώνων της Νεμέας, τα Νέμεα, αθλητικοί- θρησκευτικοί αγώνες που αποτελούσαν μέρος του κύκλου των Πανελλήνιων αγώνων της εποχής μαζί με τους αγώνες στους Δελφούς, τον Ισθμό και στην Ολυμπία. Απο το 1996 , χάρη στις προσπάθειες τόσο της Δήμου Νεμέας όσο και της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής , οι αγώνες αναβίωσαν ύστερα από 2.300 χρόνια.
Η πόλη πήρε μέρος σε όλους σχεδόν τους πολέμους ανάμεσα σε Αθήνα και Σπάρτη ενώ θεωρείται το μέρος της τελευταίας νίκης των Σπαρτιατών επί των Αθηναίων.

Ιστορικό Σημείωμα

Μια σύντομη αναφορά στην μακρόχρονη ιστορία της αρχαίας Νεμέας

Υπό το όνομα Νεμέα στην αρχαιότητα δεν υπήρχε οικισμός. Ο χώρος που περιβάλλει το ιερό με το στάδιο , τον ιππόδρομο και τα οικήματα που εξυπηρετούσαν τους αγώνες ζωντάνευε κάθε δυο χρόνια με τα πλήθη που συνέρρεαν από τις πόλεις με τα Νέμεα.
Ιστορικό κέντρο της περιοχής ήταν η Αρχαία Φλιούς που έζησε από τα μυθικά βάθη των προϊστορικών χρόνων μέχρι και τον 10ο αιώνα μ.Χ.
Στους Ομηρικούς χρόνους η Φλιούς ήταν γνωστή με το όνομα Αιρεθυρέα (θελκτική) που κατά την μυθολογία ήταν κόρη του γενάρχη Πραντα , ο οποίος θεωρείται πολύ αρχαιότερος του Πελασγού. Από τον Αργοναύτη ηρώα της Φλία , τέκνο του Διόνυσου και της Αριάδνης , πήρε το κατοπινό της όνομα. Ο Παυσανίας βρήκε τον Φλιούντα σε μέτρια ακμή με πολλούς ναούς , αγάλματα και ιερά , μάρτυρες πανάρχαιας λατρείας όπως ο ναός της Δήμητρας και της κόρης.

Περισσότερα

Δημοτικές Ενότητες

Νεμέας

Ο Δήμος Νεμέας ονομάζεται ο δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσουπου συστάθηκε το 2001 βάσει του προγράμματος «Καποδίστριας». Είναι ένας ορεινός δήμος στα νότια του Νομού Κορινθίας, στα σύνορα του με τον Νομό Αρκαδίας. Εδρα του δήμου είναι η Νεμέα, η μοναδική κωμόπολή του, η οποία βρίσκεται στο δυτικο τμήμα του.
Ο Δήμος διαιρείται μόνο μία δημοτική ενότητα, η οποία συνίσταται από μία δημοτική και εννέα τοπικές κοινότητες.

Δημοτικές Κοινότητες
  • Νεμέας
  • Αηδονιων
  • Αρχαίας Νεμέας
  • Αρχαίων Κλεωνών
  • Γαλατά
  • Δάφνης
  • Καστρακίου
  • Κουτσίου
  • Λεοντίου
  • Πετρίου

Αξιοθέατα

Δείτε όλα τα αξιοθέατα του Δήμου αλλά και του Νομού 

Κρασί Νεμέας

Tα κρασιά OΠAΠ και OΠE παρασκευάζονται από σταφύλια που καλλιεργούνται μέσα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια (ζώνες), από συγκεκριμένες ποικιλίες. H απόδοση της αμπελοκαλλιέργειας από την οποία παρασκευάζεται κρασί Oνομασίας Προέλευσης δεν πρέπει να ξεπερνά κάποιο όριο κιλών ανά στρέμμα.

Oι περιορισμοί αυτοί τίθενται ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος, η τήρησή τους όμως δίνει τη δυνατότητα προστασίας και ελέγχου των ποικιλιών και της οινοπαραγωγής κάθε χώρας.

Περισσότερο ίσως γνωστό από τα κρασιά ΟΠΑΠ είναι η ΝΕΜΕΑ. Παράγεται από την ποικιλία «Αγιωργίτικο» στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, δηλαδή την ομώνυμη περιοχή και τα 16 χωριά που την περιβάλλουν. Η ζώνη καλύπτει περίπου 28.000 στρέμματα, από τα οποία οι παραγωγοί σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πάνω από 1.200 κιλά σταφύλια το στρέμμα.

Oπως εξηγεί ο οινολόγος του συνεταιρισμού, κ. Xρήστος Πέππας, η ζώνη Νεμέα περιλαμβάνει πολύ διαφορετικές περιοχές. «Ξεκινά από τα 230 μέτρα υψόμετρο και φτάνει τα 780. Υπάρχουν αμπέλια που μπορεί να δίνουν πολύ καλής ποιότητας σταφύλι ακόμα και όταν η απόδοση φτάνει τα 1.500 κιλά το στρέμμα. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται το ΟΠΑΠ ΝΕΜΕΑ να παράγεται όταν η απόδοση ξεπερνά τα 1.200 κιλά. Aν συμβεί αυτό πρέπει το κρασί που θα παραχθεί να πουληθεί ως επιτραπέζιο», τονίζει.

Η ποιότητα της Νεμέας διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Oπως εξηγεί ο κ. Πέππας, «επειδή καλλιεργούμε ένα κόκκινο σταφύλι χρειαζόμαστε καλοκαίρι με καύσωνα». Στις υψηλές θερμοκρασίες αναπτύσσονται οι τανίνες και οι χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στο φλοιό και δίνουν το κόκκινο χρώμα στο κρασί.

Πηγή

Οινοποιητικός Συνεταιρισμός

Καλώς ήρθατε στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας. Από το 1937 ο Συνεταιρισμός προσφέρει τη μεγάλη ποικιλία του από θαυμάσια κρασιά, που τον έχουν κάνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1937 με τον τότε εξοπλισμό και με χωρητικότητα 2.000 τόνων.
Μετά παρέλευση δέκα ετών, έγινε επέκταση και ανακαίνιση στους χώρους και τον εξοπλισμό και η χωρητικότητα αυξήθηκε σε 3.500 τόνους, για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες.
Το 1990 ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας κατασκεύασε καινούριο Οινοποιείο με χωρητικότητα 8.000 τόνων, με στεγασμένες δεξαμενές, ανοξείδωτες και με σύγχρονο εξοπλισμό προδιαγραφών Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μελών του, που αντιπροσωπεύουν το 90% της παραγωγής. Αυτή ανέρχεται σε 20.000 τόνους σταφυλιού της φημισμένης και μοναδικής ποικιλίας ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ, δημιουργώντας τη Ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (V.Q.P.R.D.) από τη Νεμέα και τα γύρω δεκαπέντε χωριά.
Σήμερα ο Συνεταιρισμός διαθέτει αυτόματη παραλαβή σταφυλιών, ζύγισμα για ημερησία μέγιστη παραλαβή 2.000 τόνων με δυνατότητα επιλογής σταφυλιών για οινοποίηση V.Q.P.R.D.
Διαθέτει επίσης είκοσι ψυχόμενους οινοποιητές δυναμικότητας 2.000 τόνων, χώρους αποθήκευσης έτοιμου προϊόντος Νέου και Παλαιού Οινοποιείου, 12.000 τόνων και χώρους παλαίωσης με δρύϊνα βαρέλια και δύο εμφιαλωτικές γραμμές δυναμικότητας 5.000 φιαλών των 0,750L ανά ώρα.
Ο Συνεταιρισμός διευθύνεται από τον πρόεδρο με πενταμελές συμβούλιο. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.Το παλαιό οινοποιείο έχει χωρητικότητα 3.300 τόνους, ενώ αντίστοιχα το νέο φτάνει τους 8.000 τόνους. Συνεταιρισμός.

Θρησκευτικός τουρισμός

Γνωρίστε την εκκλησιαστική ιστορία της Νεμέας . Επισκεφτείτε τους Ιερούς Ναούς και τα Μοναστήρια της

Αθλητικές Διοργανώσεις

ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN

Οι Νέμεοι Αγώνες

___

Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων είναι απότοκος της σχεδόν τεσσαρακονταετούς ανασκαφικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στο πανελλήνιο ιερό του Νεμείου Διός στη Νεμέα και του ενθουσιασμού και της προθυμίας των κατοίκων της Νεμέας, που αισθάνονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν μια σημαντική υπηρεσία στο σημερινό κόσμο, λόγω της τύχης του να έχουν ρίζες στη Νεμέα.

Στη Νεμέα οι αρχαίοι Έλληνες πανηγύριζαν αθλητικές θρησκευτικές εορτές, που συναποτελούσαν με εκείνες των Δελφών, της Ισθμίας και της πλέον γνωστής, μέχρι σήμερα, Ολυμπίας, το λεγόμενο κύκλο των ιερών πανελληνίων αγώνων. Σε κάθε έναν από αυτούς τους τέσσερεις τόπους, εναλλάξ κάθε χρόνο και για αρκετό χρονικό διάστημα, μια ιερή εκεχειρία ανέστελλε κάθε πόλεμο και κάθε εχθροπραξία και όλοι οι Έλληνες, δήλωναν παρουσία, αναγνωρίζοντας την κοινή ανθρώπινη υπόστασή τους. Αυτή η παρότρυνση για ειρήνη, μολονότι περιοριζόταν σε λίγες μέρες κάθε χρόνο, είναι η πρώτη που εμφανίζεται στην ιστορία της ανθρωπότητας σε διεθνές επίπεδο συστηματικά και τακτικά. Επομένως, οι ιερές αθλητικές πανηγύρεις στη Νεμέα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και την Ισθμία είναι οι κατευθείαν πρόγονοι των Ηνωμένων Εθνών και του Ολυμπιακού Κινήματος. Ως εκ τούτου, το αρχαίο στάδιο που αποκαλύφθηκε στη Νεμέα είναι ένα σημαντικό μνημείο, που συνδέεται ιστορικά με αυτούς τους οργανισμούς..

Επίσημο site

Βίντεο

Επισκεφτείτε Την Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου

Εκδηλώσεις

Αρχαίο λιμάνι Κεγχρεών ― Βυθιζόμενη γέφυρα Ισθμίας (25/5)

Ελάτε να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας μέσα από την εξόρμηση που διοργανώνει ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου το ερχόμενο Σάββατο (25/5)...
Αρχαίο λιμάνι Κεγχρεών ― Βυθιζόμενη γέφυρα Ισθμίας (25/5)

“Ανοιχτές Πόρτες 2019” στη Νεμέα (18-19/5)

"Ανοιχτές Πόρτες 2019" στη Νεμέα Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαϊου Τα οινοποιεία της Νεμέας ανοίγουν τις πόρτες τους για...
“Ανοιχτές Πόρτες 2019” στη Νεμέα (18-19/5)

Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης| Αρχαιολογικός χώρος Σικυώνας (18/5)

Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης. Το ΝΠΔΔ ΜΗΚΩΝΗ συμμετέχει και γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ,...
Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης| Αρχαιολογικός χώρος Σικυώνας (18/5)

Σολωμός- Αναρριχητική συνάντηση (20/5)

Ο Σολωμός (ή Τσούμπα) είναι ένα σχετικά νέο αναρριχητικό πεδίο, ιδανικό για σχολές και νέους αναρριχητές. Βρίσκεται νότια της Κορίνθου,...
Σολωμός- Αναρριχητική συνάντηση (20/5)

Stymphalia Lake Run 2019 | 4ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου στη Λίμνη Στυμφαλία (16/6)

Stymphalia Lake Run 2019 Προκήρυξη 4ου Ημιμαραθώνιου Αγώνα Δρόμου Το Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας – Πολιτισμού –  Αθλητισμού Σικυωνίων «Η ΜΗΚΩΝΗ» του Δήμου Σικυωνίων, το...
Stymphalia Lake Run 2019 | 4ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου στη Λίμνη Στυμφαλία (16/6)

«Γέφυρες: Ανοιχτά Μουσεία 2019» To Ethnofest «ταξιδεύει» στην Κόρινθο (11/5)

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), οργανώνουν την επόμενη κοινή τους δράση, στο Mικρό...
«Γέφυρες: Ανοιχτά Μουσεία 2019» To Ethnofest «ταξιδεύει» στην Κόρινθο (11/5)

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Ο ΔΙΩΓΜΟΣ” της Ραχήλ Λεπίπα (11/5)

Το Πολιτιστικό Βήμα Φενεού, σας προσκαλεί το Σάββατο 11 Μαίου 2019 και ώρα 19.15 μμ , στο Παλαιό Δημοτικό σχολείο...
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Ο ΔΙΩΓΜΟΣ” της Ραχήλ Λεπίπα (11/5)

Μουσικά Δρώμενα – Live στο Marzi Boutique Hotel (28/4)

Σας περιμένουμε όλους στο πολύ όμορφο χώρο του Marzi Boutique Hotel να διασκεδάσουμε μαζί την Κυριακή του Πάσχα . Στην...
Μουσικά Δρώμενα – Live στο Marzi Boutique Hotel (28/4)

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Όρος Φουκάς (19/4)

Το ΝΠΔΔ <Ανέλιξη> του δήμου Βέλου - Βόχας σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του ιστορικού Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη "...
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Όρος Φουκάς (19/4)

The Golden Lion Road 2019 (15/6)

Ο Σύλλογος Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.) διοργανώνει το Σάββατο 15 Ιουνίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΟΣΛΜΑ -...
The Golden Lion Road 2019 (15/6)

Εξυπνος Χάρτης

Περισσότερα Για Τον Νομό

Στυμφαλία

Αξιοθέατα

Στυμφαλία

Δραστηριότητες

Στυμφαλία

Ιστορία