04/11/2022

Στο τυροκομείο του Λέγγα για φέτα βαρελίσια, πρόβειο γιαούρτι και γλυκές κρέμες

Η βαρελίσια φέτα και το πρόβειο γιαούρτι του τυροκομείου του Λέγγα είναι εξαιρετικές. Το ίδιο θα πω όμως και για τις γλυκές του κρέμες με την απίστευτα πλούσια γαλακτώδη γεύση τους, παρότι το τυροκομείο ανοίχτηκε στο πεδίο αυτό από «πιέσεις» της αγοράς για περισσότερους «κωδικούς» προϊόντων.

Στους Καλιάνους Κορινθίας, στους πρόποδες της Ζήρειας, βρέθηκα στο δρόμο προς την τελευταία στάση του Peloponnese Food Stories που πραγματοποιήθηκε στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας. Εκεί άκουσα τον Μάρκο Λέγγα να αφηγείται τη μακρά ιστορία της οικογένειάς του που καταπιάνεται με το γάλα και τα προϊόντα του από το 1936. Πώς ο παππούς του, ο Μάρκος Β. Λέγγας, είχε τότε το παντοπωλείο του χωριού που το κρατούσε μαζί με τη σύζυγό του Όλγα και αργότερα με τα πέντε παιδιά του. Και πώς ξεκίνησε την παραγωγή της φέτας αρχικά στη Φλαμπουρίτσα, κοντινή περιοχή, όπου γινόταν και η ωρίμανση και λίγο αργότερα, το 1942, συνέχισε να φτιάχνει τη φέτα στο υπόγειο του σπιτιού του στο χωριό.

Πολλά άλλαξαν, η γνώση και η αγάπη παραμένει

Σήμερα βέβαια το τυροκομείο είναι απόλυτα εκσυγχρονισμένο ως προς τις εγκαταστάσεις παραγωγής, ωρίμανσης και τυποποίησης των προϊόνταων του. Φημίζεται για τη βαρελίσια φέτα του, αλλά και το στραγγιστό, 100% πρόβειο γιαούρτι με την αφάνταστη γεύση.

Η Φέτα ΠΟΠ Ζήρειας είναι τυράκι μαλακό, ελαφρώς πικάντικο και υπόξινο. Συντηρείται μέσα σε άλμη, αφού πρώτα περάσει από ξύλινο βαρέλι. Παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα της ευρύτερης περιοχής και έχει βραβευτεί στις Βρυξέλλες για τη γεύση της το 2019.

Κρέμες γαλατένιες με γεύση όπως παλιά

Απίθανες, γαλατένιες κρεμούλες

Νόστιμες και ιδιαίτερα «γαλατένιες» οι κρέμες και τα ρυζόγαλα του Λέγγα, αξίζουν και αυτά της προσοχής του επισκέπτη. Πρόκειται για μικρές παραγωγές που διατηρούν αναλλοίωτη την ποιότητά τους. «Παρασκευάζονται αποκλειστικά από γάλα πρόβειο και κατσικίσιο, καθώς ο τόπος δεν δίνει αγελαδινό. Η συλλογή της πρώτης ύλης είναι καθημερινή υπόθεση για μας και γίνεται στις γύρω περιοχές (Νεμέα, ορεινή Αργολίδα και Κορινθία) σε ακτίνα το πολύ 60 χιλιομέτρων», λέει  ο κ. Λέγγας, τρίτη γενιά στο τιμόνι του τυροκομείου, που με την εταιρεία Στυμφαλία Α.Ε. οδηγεί πλέον τα παραδοσιακά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα του στις αγορές του εξωτερικού.

 

Πηγή

04/11/2022

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.