Στυμφαλία

Γνωρίστε την Στυμφαλία

Η Στυμφαλία είναι απο τις σπάνιες για την Ελλάδα, ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας και αποτελεί τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Για να φτάσεις στη Στυμφαλία μπορείς να ξεκινήσεις απο τη Νεμέα ή απο το Κιάτο.
Οφείλει το όνομά της στον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο ή Στύμφηλο, πρώτο οικιστή της περιοχής .

Το εμβαδόν της επιφάνειάς της το χειμώνα μπορεί να φτάσει τα 7.700 στρέμματα, ενώ το καλοκαίρι κυμαίνεται στα 3.500 στρέμματα. Μοιάζει περισσότερο με έλος και κατά καιρούς αποξηραίνεται τελείως. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της Λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2 / 2,5 μέτρα την Άνοιξη και μισό (0,5) περίπου μέτρο στις αρχές του Φθινοπώρου. Τα νερά της αποστραγγίζονται από καταβόθρες όπου σύμφωνα με επιστήμονες τα νερά μέσα από τη μία από τις δύο καταβόθρες που υπάρχουν στη λίμνη, βγαίνουν στο Κεφαλάρι του Άργους και ποτίζουν την Αργολική πεδιάδα. Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα των υδάτων της χρησιμοποιείται για άρδευση.
Διαθέτει αρκετά σπήλαια και γύρω από τη λίμνη υπάρχουν οργανωμένα μονοπάτια για περπάτημα.
Η αρχαία πόλη της Στυμφαλίας ιδρύθηκε κατά τα αρχαϊκά χρόνια, αλλά μάλλον προϋπήρχε ήδη από την υστερογεωμετρική εποχή. Η Αρχαία Στυμφαλία του 4ου αι. π.Χ. ήταν χτισμένη στη βόρεια πλευρά της λίμνης όπου σήμερα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από την λίμνη. Μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλη είναι μισοβυθισμένο στη λίμνη και ξεπροβάλει τμήμα του σταδίου της ύστερης κλασικής­ελληνιστικής περιόδου, με τις παλαίστρες, το θέατρο κ.λ.π.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως απομεινάρια από δημόσια κτίρια της αρχαίας Αγοράς, θεμέλια παλαίστρας, στοά, βουλή, θόλο, τάφους, κλεψύδρα ­μία από τις τρεις στον ελλαδικό χώρο­ και βάθρα αγαλμάτων. Οι οικίες ήταν χτισμένες στα ανατολικά και βόρεια της ακρόπολης, με εντυπωσιακή ρυμοτομία με φαρδείς δρόμους.
Η λίμνη Στυμφαλία ,συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Κατά τη μυθολογία ήταν ανθρωποφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά και αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους, τα κοπάδια και τις σοδειές.
Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Στην συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του.
Η λίμνη Στυμφαλία κατά την αρχαιότητα όπως και σήμερα ξεραινόταν και επέμενε μόνο ένα μικρό ποτάμι με ελώδες εκτάσεις. Ο άθλος του Ηρακλή σχετίζεται με έργα αποξήρανσης , ώστε να καταστεί ο κάμπος κατάλληλος για καλλιέργεια. Τα «χάλκινα κρόταλα» συμβολίζουν τον ήχο των χάλκινων προϊστορικών εργαλείων κατά την εξόρυξη πετρωμάτων.
Η Στυμφαλία αποτελεί έναν ιδιαίτερο υγροβιότοπο, με σημαντική βιοποικιλότητα, και είναι ενταγμένη στο σύστημα Natura 2000 καθώς θεωρείται φυσικό καταφύγιο σπανίων ειδών ορνιθοπανίδας και σταθμός ανάπαυσης αποδημητικών πτηνών.
Στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης και ανήκει στα απειλούμενα είδη. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται.

Ιστορικό Σημείωμα

Η Στύμφαλος ήταν πόλη-κράτος στην περιοχή της Στυμφαλίας η οποία ανήκε στην Αρκαδία. Το όνομα της οφείλεται στον Ιδρυτή της Στύμφαλο , γιο του Ελάτου και της Λαοδίκης , βασιλιά της Αρκαίας.
Οι Στυμφάλιοι ήταν γενναίοι στρατιώτες και πολέμησαν στον Τρωϊκό Πόλεμο, στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Η πόλη ήταν χτισμένη στη βόρεια πλευρά της λίμνης και περιβαλλόταν με τείχος, λείψανα του οποίου σώζονται μισοβυθισμένα στα νερά, τα ερείπια της αρχαίας πόλης.
Όταν ο περιηγητής του 2ου αι. μ.Χ. Παυσανίας, επισκέφθηκε την περιοχή, εντυπωσιάσθηκε από τον Ναό της Στυμφαλίας Αρτέμιδος, με το επίχρυσο άγαλμα της θεάς, τις ξύλινες παραστάσεις των Συμφαλίδων Ορνίθων και τις μαρμάρινες παρθένες με πόδια πουλιών.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η ευρύτερη περιοχή ήταν καταφύγιο της κλεφτουριάς και στον αγώνα του 1821 έδωσε αγωνιστές όπως ο Αναγνώστης Οικονόμου, ο Νοταράς κ.α.
Στη γερμανική κατοχή έγινε στην περιοχή η περίφημη μάχη της Στυμφαλίας.
Οι ανασκαφές που έγιναν κατά τα έτη 1924-1929 απο το Αναστάσιο Ορλάνδο , έφεραν στο φως οικοδομήματα της αγοράς και θεμέλια παλαίστρας, στοάς και ναού. Βρέθηκαν ακόμη εξέδρες που χρησίμευαν σαν βάθρα αγαλμάτων, μια κρήνη και πάνω στο ύψωμα που χρησίμευε σαν ακρόπολη, τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου και ίχνη ναού της Αθηνάς. Διακρίνονται επίσης ίχνη υδραγωγείου, του οποίου το νερό έφτανε μέχρι την Κόρινθο σε μήκος 100 χλμ περίπου μεγαλειώδες αρδευτικό έργο κτισμένο το 138 π.Χ., την εποχή του Αυτοκράτορα Αδριανού.
Σήμερα το σημαντικότερο από τα κατάλοιπα του παρελθόντος είναι η ερειπωμένη Φράγκικη εκκλησία (13ος αι.), καθώς και τμήμα του πυλώνα του φράγκικου μοναστηριού, χτισμένου με αρχαίο οικοδομικό υλικό, πιθανότατα απο το ναό της Αρτέμιδς που εκτιμάται ότι βρισκόταν στην ίδια θέση.
Σε κάθε χωριο του Δήμου , μοναστήρια , εκκλησίες και μνημεία της ελληνικής ιστορίας , συνθέτουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής .

Τοπικές Κοινότητες

Στυμφαλίας

Αξιοθέατα

Παρακάτω σας έχουμε κάποια από τα αξιοθέατα της Στυμφαλίας. Για να δείτε όλα τα αξιοθέατα του Δήμου αλλά και του Νομού πατήστε παρακάτω στο κουμπί Περισσότερα.

Βίντεο Διαδικτύου

Εξυπνος Χάρτης

Περισσότερα Για Τον Νομό

Στυμφαλία

Αξιοθέατα

Στυμφαλία

Δραστηριότητες

Στυμφαλία

Ιστορία