Δήμος Σικυωνίων

Η σύνδεση του Δήμου με την Αθήνα μέσω του προαστιακού σιδηρόδρομου, η ολοκλήρωση του μεγάλου οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Αθήνα-Πάτρα) σε συνδυασμό με την εθνική οδό Καλαμάτας-Τρίπολης-Κορίνθου ενδέχεται να διαφοροποιήσει το μοντέλο ανάπτυξης και να επιφέρει μεταβολές ως προς τις χρήσεις γης (αύξηση κύρια κατοικίας, συμπληρωματικές υποδομές μεταφορών).

Ιστορικό Σημείωμα

Η Σικυώνια γη έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορική παράδοση, άρρηκτα δεμένη με την ελληνική μυθολογία. Η πόλη Σικυών παρουσίασε μεγάλη ακμή στην περίοδο της αρχαιότητας, ειδικά από τα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Εδώ εικάζεται ότι παίχτηκε αρχαίο δράμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αναπτύχθηκαν επίσης σπουδαίες σχολές γλυπτικής και ζωγραφικής με ονομαστούς καλλιτέχνες όπως ο Λύσιππος, προσωπικός ανδριαντοποιός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην ιστορία έχει μείνει η Σικυώνια ποιήτρια Πράξιλλα και σπουδαίοι πολιτικοί άνδρες όπως ο τύραννος Κλεισθένης και ο Άρατος.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την ιστορία της περιοχής στον αρχαιολογικό χώρο της Σικυώνας, σε απόσταση μόλις 5χλμ από το Κιάτο. Οι ανασκαφές που έγιναν από το 1885 έως το 1895 και από το 1920 έως 1988 έφεραν στο φως ερείπια όπως το αρχαίο θέατρο, το Βουλευτήριο, το Γυμνάσιο- Παλαίστρα και η Μακρά Στοά.

Το συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών που ανασκάφηκε στην περιοχή έχει διαμορφωθεί σε Αρχαιολογικό Μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αγγεία, γλυπτά, ψηφιδωτά, νομίσματα και άλλα ευρήματα τα οποία καθρεφτίζουν τον καλλιτεχνικό πλούτο του παρελθόντος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία ψηφιδωτά δάπεδα που απεικονίζουν μυθικές και ζωικές παραστάσεις.
Το αρχαίο θέατρο Σικυώνας, από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας, δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ η θέα από το σημείο αυτό προς τον Κορινθιακό κόλπο και τις οροσειρές της Στερεάς Ελλάδας είναι μαγευτική.
Το Βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Λέχοβας, στο ορεινό χωριό Κρυονέρι, αποτελεί επίσης στολίδι και αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος. Σημαντικά μνημεία αποτελούν επίσης η Ακρόπολη της Αρχαίας Τιτάνης, όπου υπήρχε ένα από τα αρχαιότερα Ασκληπιεία του ελληνικού χώρου, και η παλαιοχριστιανική Βασιλική που χτίστηκε στις αρχές του 5ου αι και κάλυπτε θρησκευτικές ανάγκες των ταξιδιωτών που έφταναν στο λιμάνι ενώ στην πορεία εγκαταλείφθηκε και μετατράπηκε σε νεκροταφείο.

 

Στυμφαλία

Η αρχαία πόλη Στύμφαλος, που ήταν κτισμένη δίπλα στη λίμνη Στυμφαλία, πήρε το όνομά της από τον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο.
Οι Στυμφάλιοι ήταν γενναίοι στρατιώτες και πολέμησαν στον Τρωϊκό Πόλεμο, στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Η πόλη ήταν κτισμένη στη βόρεια πλευρά της λίμνης και περιβαλλόταν με τείχος, λείψανα του οποίου σώζονται μισοβυθισμένα στα νερά, τα ερείπια της αρχαίας πόλης.
Όταν ο περιηγητής του 2ου αι. μ.Χ. Παυσανίας, επισκέφθηκε την περιοχή, εντυπωσιάσθηκε από τον Ναό της Στυμφαλίας Αρτέμιδος, με το επίχρυσο άγαλμα της θεάς, τις ξύλινες παραστάσεις των Συμφαλίδων Ορνίθων και τις μαρμάρινες παρθένες με πόδια πουλιών.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η ευρύτερη περιοχή ήταν καταφύγιο της κλεφτουριάς και στον αγώνα του 1821 έδωσε αγωνιστές όπως ο Αναγνώστης Οικονόμου, ο Νοταράς κ.α.
Στη γερμανική κατοχή έγινε στην περιοχή η περίφημη μάχη της Στυμφαλίας.
Οι ανασκαφές που έγιναν κατά τα έτη 1924-1929 απο το Αναστάσιο Ορλάνδο , έφεραν στο φως οικοδομήματα της αγοράς και θεμέλια παλαίστρας, στοάς και ναού. Βρέθηκαν ακόμη εξέδρες που χρησίμευαν σαν βάθρα αγαλμάτων, μια κρήνη και πάνω στο ύψωμα που χρησίμευε σαν ακρόπολη, τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου και ίχνη ναού της Αθηνάς. Διακρίνονται επίσης ίχνη υδραγωγείου, του οποίου το νερό έφτανε μέχρι την Κόρινθο σε μήκος 100 χλμ περίπου μεγαλειώδες αρδευτικό έργο κτισμένο το 138 π.Χ., την εποχή του Αυτοκράτορα Αδριανού.
Σήμερα το σημαντικότερο από τα κατάλοιπα του παρελθόντος είναι η ερειπωμένη Φράγκικη εκκλησία (13ος αι.), καθώς και τμήμα του πυλώνα του φράγκικου μοναστηριού, χτισμένου με αρχαίο οικοδομικό υλικό, πιθανότατα απο το ναό της Αρτέμιδος που εκτιμάται ότι βρισκόταν στην ίδια θέση.
Σε κάθε χωριό του Δήμου , μοναστήρια , εκκλησίες και μνημεία της ελληνικής ιστορίας , συνθέτουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής .

Φενεός

Ο Φενεός ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας ενώ σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Κορινθίας.
Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, βρισκόταν σε πλούσια πεδιάδα που την διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας . Όταν τα ποτάμια αυτά κατέβαζαν πολύ νερό η πεδιάδα δεν πλημμύριζε, αφού τα νερά τους έβρισκαν διέξοδο στις καταβόθρες. Τα νερά αναδύονταν ξανά μετά από μεγάλη απόσταση, εκεί που ήταν και οι πηγές του Λάδωνα.

Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Βρίσκετε κοντά στα χωριά Φενεός και Αρχαία Φενεός.
Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων, πινακίδες. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δεί και τις καταβόθρες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα και σήμερα.
Τις καταβόθρες αυτές σύμφωνα με το μύθο τις είχε σκάψει ο ίδιος ο Ηρακλής για να διώξει τα νερά που λίμναζαν εκεί. Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι καταβόθρες αυτές ήταν είσοδος στον Άδη και από εκεί κατέβηκε η Δήμητρα όταν έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ο πρώτος οικισμός στο Φενεό, δημιουργήθηκε οπό τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900 π.Χ. κατοικήθηκε από Αρκάδες. To 1500 π.Χ.οι Αχαιοί δημιούργησαν το Μυκηναϊκό κέντρο του Φενεού, οι οποίοι υπό την αρχηγία του βασιλικά των Αρκάδων Αγαθήνορα έλαβαν μέρος με 60 πολεμιστές στον Τρωικό Πόλεμο.
Στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν οι ναοί : της Κιδαρίας Δήμητρας, της Ελευσίνιας Δήμητρας στον οποίο υπήρχαν δυο λατρευτικοί λίθοι και οι ιερείς του ναού τελούσαν μυστήρια, του Ασκληπιού και του Φενεάτου Ερμή μέσα στον οποίο υπήρχε άγαλμα του θεού που το είχε φιλοτεχνήσει ο Αθηναίος Εύχειρ.
Στην Φενεό υπήρχαν και οι τάφοι του αδελφού του Ηρακλή Ιφικλή πατέρα του Ιόλαου, του Μυρτίλου από τον οποίο έχει ονομαστεί το Μυρτώο πέλαγος, και του Αίπυτου έξω από την πόλη.

Ανακαλύψτε την όμορφη Κορινθία!

Αξιοθέατα
Δ. Σικυωνίων

Παραλίες

Παραλίες
Δήμου Σικυωνίων

Στην Κορινθία θα βρείτε οργανωμένες παραλίες, αλλά και δυσπρόσιτα σημεία για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά του Σαρωνικού

Δραστηριότητες

Δραστηριότητες
Δήμου Σικυωνίων

Αποκτήστε μοναδικές εμπειρίες με πληθώρα επιλογών από Δραστηριότητες & Αθλήματα που διεξάγονται στο Νόμο Κορινθίας!

Παραλίες

Παραλίες
Δήμου Σικυωνίων

Στην Κορινθία θα βρείτε οργανωμένες παραλίες, αλλά και δυσπρόσιτα σημεία για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά του Σαρωνικού

Δραστηριότητες

Δραστηριότητες
Δήμου Σικυωνίων

Αποκτήστε μοναδικές εμπειρίες με πληθώρα επιλογών από Δραστηριότητες & Αθλήματα που διεξάγονται στο Νόμο Κορινθίας!

Your experiences

#korinthiaguide

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.