Δήμος Νεμέας Αξιοθέατα

Δείτε όλα τα αξιοθέατα του Δήμου και την ιστορία του!

Αρχαι/κοί Χώροι-Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας

___

Το Μουσείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο του ανασκαφικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley, χάρη στη γενναιοδωρία του κ. Rudolph A. Peterson.

Το Μουσείο δωρίθηκε στο Ελληνικό Κράτος και εγκαινιάσθηκε το 1984.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας μπορείτε να δείτε τις παρακάτω συλλογές:
-Συλλογή απόψεων της Νεμέας από περιηγητές - επισκέπτες του 18ου και 20ου αιώνα.
-Συλλογή νομισμάτων αρχαίων επισκεπτών της Νεμέας.
-Συλλογή αντικειμένων σχετικά με αθλητικές δραστηριότητες της Νεμέας.
-Προϊστορικά ευρήματα (κεραμικά, εργαλεία, όπλα κ.τ.λ.) από προϊστορικές θέσεις στην περιοχή Νεμέας.
-Συλλογή αγγείων και κοσμημάτων από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια και από τον οικισμό στην Αγία Ειρήνη.
-Συλλογή αρχιτεκτονικών μελών μνημείων αρχαιολογικού χώρου και άλλων θέσεων.
-Συλλογή Επιγραφών (Νεμέας, Φλιούντος, Πετρί).

Χάρτης

Μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων

___

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων βρίσκεται στην ελαιόφυτη πλαγιά του λόφου που περιβάλλει από ανατολικά την ομώνυμη κοινότητα, προσφέροντας εξαιρετική θέα στην κοιλάδα της Φλιασίας. Το νεκροταφείο έγινε γνωστό μετά τη βάναυση σύλησή του από οργανωμένες ομάδες αρχαιοκαπήλων, τη δεκαετία του 1970.
Ακολούθησε ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, φέρνοντας στο φως ευρήματα που κατέστησαν δυνατό τον συσχετισμό τους με τα προϊόντα της λαθρανασκαφής, όταν αυτά διατέθηκαν για πώληση στο εξωτερικό, το 1993. Η άμεση αντίδραση της ελληνικής πολιτείας οδήγησε στον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων (1996), οι οποίες παρουσιάστηκαν με τα ευρήματα της ανασκαφής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας. Στον χώρο των Αηδονίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σύνθετου προγράμματος. Πρόκειται για μία συστηματική ανασκαφή και έρευνα για τη μελέτη των χρήσεων των τάφων, της δίαιτας και των δημογραφικών στοιχείων του πληθυσμού σε σχέση με την παραγωγή και την κατανάλωση αντικειμένων.
Το νεκροταφείο περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά θαλαμοειδείς τάφους, οι οποίοι είναι εξολοκλήρου σκαμμένοι στον φυσικό βράχο και αποτελούνται από τρία τμήματα: τον δρόμο, έναν επιμήκη διάδρομο που οδηγεί από την επιφάνεια του εδάφους στο στόμιο, την υπόγεια είσοδο δηλαδή, μέσω της οποίας εισέρχεται κανείς στον ταφικό θάλαμο. Οι θαλαμοειδείς τάφοι χρησιμοποιούνται καθ' όλη την διάρκεια της μυκηναϊκής εποχής (π. 1600/1550-1100 π.Χ.) και βρίσκονται συχνά οργανωμένοι σε επιμέρους ομάδες-συστάδες. Όμοια αναπτύσσονται και οι τάφοι των Αηδονίων, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε τρεις συστάδες, στο ανώτερο, το μεσαίο και το κατώτερο τμήμα του λόφου, δύο εκ των οποίων ερευνήθηκαν φέτος. Στον τάφο της μεσαίας συστάδας, του οποίου η οροφή είχε καταρρεύσει, διακρίθηκε μία πρωτογενής ταφή και σημαντικός αριθμός ανακομιδών, κτερισμένες κυρίως με πήλινα αγγεία και ειδώλια. Ο τάφος της κατώτερης συστάδας είχε επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί, εκτός από τη μυκηναϊκή εποχή, στη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο και μεταγενέστερα. Παρά την μακρόχρονη χρήση, στο θάλαμο του τάφου αυτού διατηρήθηκε αδιατάρακτος λάκκος της πρώιμης μυκηναϊκής εποχής (π. 1600/1550 - 1550/1450 π.Χ.), ο οποίος μεταξύ άλλων περιέλαβε ταφή κτερισμένη με χάλκινα όπλα και άλλα αντικείμενα γοήτρου.

Χάρτης

Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας

___


Το αρχαίο Στάδιο της Νεμέας κατασκευάστηκε περί το 330 π.Χ., όταν οι αγώνες επέστρεψαν από το Άργος. Έχει ομοιότητα με άλλα στάδια της Πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, όπως αυτά της Ολυμπίας και της Αθήνας, τα οποία εν μέρει εκμεταλλεύονταν τη μορφή του φυσικού εδάφους και εν μέρει ήσαν τεχνητά. Στην περίπτωση της Νεμέας, η νότια κυρτή απόληξη ήταν σκαμμένη μεταξύ δύο κορυφογραμμών που κατευθύνονταν προς βορρά του λόφου της Ευαγγελίστριας και το βόρειο άκρο του εδραζόταν σε τεχνητό επίχωμα, κατασκευασμένο από τα χώματα της εκσκαφής στο νότιο τμήμα.Το συνολικό μήκος του στίβου, όπως και σε άλλους αρχαίους στίβους, ήταν 600 πόδια. Στην πραγματικότητα, η λέξη στάδιο αρχικώς σήμαινε εννοιολογικά μονάδα μήκους ίση με 600 πόδια. Το πόδι ωστόσο διέφερε σε μήκος από τόπο σε τόπο. Στην Ολυμπία ήταν ίσο με 0,32 μέτρα. Στη Νεμέα ισοδυναμούσε με 0.297 μέτρα (όσο περίπου και το πόδι στους Δελφούς). Έτσι, το συνολικό μήκος του στίβου στη Νεμέα ήταν 178 μέτρα, σε αντιδιαστολή με της Ολυμπίας, που ήταν 192 μέτρα

Περισσότερα

Χάρτης

Ναός Ηρακλέους αρχαίες Κλεωνές

___


Στις αρχαίες Κλεωνές και αφού προσπεράσετε το σημερινό χωριό , ανάμεσα στα αμπέλια , θα συναντήσετε το Ναό του Ηρακλή που στήθηκε για τον άθλο του με το λιοντάρι. Και εδώ η σκαπάνη τηρεί σιγή ιχθύος παρότι , σύμφωνα με την παράδοση , οι τάφοι του Εύρυτου και του Κτέατου πρέπει να βρίσκονται εδώ και οι Κλεωνές ήταν ισχυρή και ακμάζουσα πολιτεία.Στην είσοδο της Νεμέας , αριστερά , στον απότομο βράχο που υψώνεται επιβλητικά , βρίσκεται εναρμονισμένη με την πέτρα η Παναγιά του Βράχου , που η ιστορία της συνδέεται με την παλαιότερη και πολυθρύλητη Μονή και Επισκοπή Πολυφέγγους , κτισμένη τουλάχιστον το 1633 σύμφωνα με τη σφραγίδα της.
Η είσοδος της Μονής είναι λιθόκτιστη , καμαρωτή με τη δυτική της πλευρά να αγγίζει τον βράχο και την αριστερή να στηρίζεται σε τοίχο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το ασκηταριό του Πολυφέγγους που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα στη σπηλιά της κορυφής του προβούνου , με τοιχογραφίες της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Γεωργίου , του 11ου - 12ου αιώνα.
Στον Αγιο Νικόλαο , μονή που κτίστηκε το 1700 , σώζεται σήμερα το ανακαινισμένο εκκλησάκι και η παλαιά εικόνα (1792) του Αγίου Νικολάου.
Στην έξοδο της Νεμέας συναντάτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου , άμεσα συνδεδεμένο με την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής. Μονόχωρο , με κεραμοσκεπή στέγη , ξύλινο τέμπλο και θαυμάσιες εικόνες , φιλοτεχνημένες το 1932 , αποτελεί ένα από τα στολίδια και τα καμάρια της Νεμέας.
Συνεχίζοντας την περιπλάνηση ο επισκέπτης , διασχίζοντας τους φημισμένους αμπελώνες της Νεμέας και απολαμβάνοντας μια ωραία διαδρομή ακολουθώντας την κοίτη του Ασωπού , φτάνει στο χωριό Λεόντιο που θεωρείται ιδανικός τόπος για το Αγιωργίτικο (330 μ. υψόμετρο) , ένα κρασί που σκλαβώνει τις αισθήσεις με την πρώτη δοκιμή.
Άρωμα βανίλιας , γεύση φραγκοστάφυλου , αίσθημα μεταξιού θα σας πλημμυρήσουν απρόβλεπτα.
Το Λεόντιο είναι η περιοχή που δίνει περισσότερο από το 1/4 της Νεμεάτικης παραγωγής. Ο όμορφος ξενώνας , δωρεά του Γεωργίου Μπεκιάρη , είναι ιδανικός και αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε , εκεί θα βρείτε σίγουρα φιλοξενία.

Χάρτης

Νεότερα Μνημεία

 

Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών

___

Πρόκειται για ένα σύγχρονο αίθριο θέατρο (κατασκευή - επίβλεψη Μηχανικού Βασίλη Καρατζούλη) με θέα το μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το Αρχαίο Κάστρο της Ακροκορίνθου.Στα κείμενα του Πλουτάρχου και του Παυσανία αναφέρεται ότι στις Αρχαίες Κλεωνές φιλοξενήθηκε ο Ηρακλής στην καλύβα του γέροντα Μόλαρχου, που ήταν το ορμητήριό του στους έξι από τους δώδεκα άθλους του.
Ο Παυσανίας μνημονεύει στα κείμενά του την Ακρόπολη, τον Ναό με το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, τη βιβλιοθήκη, την αγορά, το διοικητήριο και το θέατρο της παλαιάς πόλης. Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών, βρίσκεται ο Ναός του Ηρακλή, το Αρχαίο στάδιο Νεμέας, ο Ναός του Νέμειου Δία και το Αρχαιολογικό μουσείο με τα σπάνια ευρήματα, των 3000 χρόνων πολιτισμού της περιοχής, η Φλιούντα, τα Αηδόνια και το μυθικό βουνό Απέσας (Φουκάς). Για τους περιπατητές φίλους της φύσης και τους λάτρεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας θα είναι ξεχωριστή η εμπειρία να περπατήσουν στα βήματα (δρόμους) του Ηρακλή, τη διαδρομή από τον ναό του Ηρακλή μέχρι το αρχαίο στάδιο Νεμέας.

Το θέατρο


Χάρτης

Ναοί - Ι.Μονές Δήμου Νεμέας

Ιερά Μονή Παναγίας του Βράχου

___


Η μονή της Παναγίας του Βράχου , είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται στο Δήμο Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του όρους Πολυφέγγους .
Η σπουδαιότητα της θέσης της μονής είχε γίνει αντιληπτή από νωρίς πιθανώς εξαιτίας της ύπαρξης μιας φυσικής πηγής νερού στη θέση που βρίσκεται ο Ναός σήμερα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η ανθρώπινη παρουσία μαρτυρείται εκεί από τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους.
Το αρχαίο της μονής δεν είναι διαθέσιμο καθώς υποστηρίζεται ότι καταστράφηκε κατά τα Ορλωφικά.
Σύμφωνα με αναφορές το μοναστήρι συνέβαλε σημαντικά κατά την Επανάσταση , με τον ηγούμενο Δανιήλ Παμπούκη να ενισχύει οικονομικά τους απόρους και να περιθάλπτει τους τραυματίες.
Σήμερα η μονή λειτουργεί κυρίως κάθε Αύγουστο κατά το δεκαπενθήμερο εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Χάρτης

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

___

Το πιο γνωστό απ’ όλα το ξωκλήσια της Νεμέας. Βρίσκεται δυτικά της πόλης και πάνω στο δρόμο που οδηγεί προς Λεόντιο, Πετρί και Ψάρι. Είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο. Το ιερό ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου, ονομαζόμενο και Κάτω Αη-Γιώργης, υπήρξε παλιό μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού ή Φονιά. Δεμένο με την ιστορία του τόπου, αποτελεί και το σύμβολο της παλιάς ονομασίας της έδρας του δήμου. Δε γνωρίζουμε συγκεκριμένα πότε κτίστηκε. Υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 14ου ή 15ου αιώνα. Με διάταγμα του 1905 ο ναός υπάγεται στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου. Την επιμέλεια για την ευπρέπεια του χώρου έχει η Κων/να Καρατζιά
Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, πετρόκτιστος. Το μήκος του είναι 10,50 μ., το πλάτος του 5,50 μ. και το ύψος του 8,50 μ. Διαθέτει πολυγωνικό τρούλο και ένα φροντισμένο άλσος. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται πολεμίστρες δείγμα πως στα ταραγμένα χρόνια της τουρκοκρατίας ο ναός υπήρξε σταθμός κλεφτών. Το δάπεδο του ναού είναι πέτρινο όπως και το τέμπλο του ιερού.


Περισσότερα για τον Δήμο Νεμέας

Ο Δρόμος Του Κρασιού

Περισσότερα Για Τον Νομό

Αξιοθέατα

Δραστηριότητες

Παραλίες Κορινθίας