Κορινθία

Ταξίδι στο Παρελθόν

Ο νομός Κορινθίας βρίσκεται στη βορειοανατολική Πελοπόννησο , συνορεύει στα βόρεια με τους νομούς Αττικής ,ανατολικά με την Αργολίδα , νότια με την Αρκαδία και δυτικά με την Αχαία. Βρέχεται από το Κορινθιακό κόλπο βόρεια και από το Σαρωνικό ανατολικά.

Το πρώτο όνομα της περιοχής ήταν Εφύρα . Κατά τη μία εκδοχή την ονομασία Κορινθία την έλαβε από τον Κόρινθο, ήρωα της ελληνικής μυθολογίας . Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή η περιοχή φέρεται να πήρε την ονομασία της από μία όμορφη Κόρη που ζούσε κατά τους αρχαίους χρόνους και έμοιαζε με άνθος. Γιαυτό την έλεγαν Κόρινθο (Κόρη + Άνθος ) .

Τα πρώτα σημάδια οίκησης της Κορινθιακής χώρας τα βρίσκουμε κατά την προϊστορική εποχή , σύμφωνα με παραδόσεις από Πελασγούς , σε περιοχές του Φενεού, της Στυμφαλίας , της Νεμέας , της λίμνης Βουλιαγμένης του Λουτρακίου.

Η ιστορία της περιοχής ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και γνωρίζει μεγάλη άνθιση κατά την αρχαιότητα, με την Αρχαία Κόρινθο, την Αρχαία Νεμέα και την Ακροκόρινθο να αποτελούν κομβικά σημεία της εποχής. Στην περιοχή διοργανώνονταν δύο από τους τέσσερις σημαντικότερους αθλητικούς και θρησκευτικούς αγώνες, τα Ίσθμια και τα Νέμεα, που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον όλης της Αρχαίας Ελλάδας.

Η Κορινθία έπαιξε ηγετικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 .

Η Κόρινθος, ο Ισθμός, η Σικυώνα, η Νεμέα, η Στυμφαλία, ο Φενεός και  η Ευρωστίνη κρατούν, κάτω από την αρχαία γη τους, μύθους και παραδόσεις. που μοιάζουν με αρχαίες ρίζες, με πλοκάμια αιώνιου δέντρου, που δένουν το παρόν με το παρελθόν και διαγράφουν το μέλλον.

Στην πρώιμη αρχαιότητα ονομαζόταν Εφύρα, πρωτοκατοικήθηκε από το Σίσυφο, ο οποίος καταγράφεται στη μυθολογία μας ως ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε δύο φορές να ξεγελάσει το θάνατο. Γι' αυτή του την ύβρη, τιμωρήθηκε στον Αδη να κυλά διαρκώς μία πέτρα προς την κορυφή ενός λόφου, που έμοιαζε με τον Ακροκόρινθο, μα πάντα λίγο πριν φτάσει στην κορυφή, ο βράχος να φεύγει από τα χέρια του και να καταλήγει πάλι στους πρόποδες. Ο μύθος θέλει το Σίσυφο να λύνει, τρόπον τινά, το πρόβλημα λειψυδρίας της περιοχής της Κορίνθου χάρη σε μία συμφωνία που συνήψε με τον ποταμό Ασωπό. Ο πονηρός βασιλιάς της Εφύρας αποκάλυψε στον ποτάμιο θεό τον κλέφτη της κόρης του Αίγινας, που δεν ήταν άλλος από το Δία, και ως αντάλλαγμα πήρε μια πηγή πάνω στο βράχο τον Ακροκόρινθου.

Εγγονός του Σίσυφου είναι ο περίφημος Βελλερεφόντης, ο οποίος κατάφερε να δαμάσει το φτερωτό άλογο Πήγασο και να σκοτώσει με τη βοήθεια των θεών τη Χίμαιρα, το αλλόκοτο πλάσμα με κεφάλι λιονταριού, κορμί κατσίκας και ουρά φιδιού. Ο Βελλεροφόντης, όμως, τιμωρήθηκε από τους θεούς με τραγικό θάνατο όταν φτάνοντας στην ύβρη, όπως ακριβώς ο παππούς του, θέλησε με τον Πήγασο ν' ανέβει στον Όλυμπο και να συμβιώσει με τούς Θεούς.

Στην Κόρινθο, σύμφωνα πάντα με τους μύθους, έφτασε κυνηγημένο το βασιλικό ζευγάρι Ιάσων και Μήδεια, εκεί λέει η μία εκδοχή τον μύθου, συντελέστηκε το στυγερό έγκλημα της παιδοκτονίας από την πριγκίπισσα της Κολχίδας. Δηλαδή, όταν ο Ιάσων με προτροπή τον βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, αποφάσισε να παντρευτεί την κόρη του Γλαύκη, η απατημένη και προδομένη Μήδεια, εκδικούμενη τον άνδρα της, έσφαξε τα δύο ανήλικα παιδιά της με τα ίδια της τα χέρια. Κατόπιν, η παιδοκτόνος, κατέφυγε στο Ηραίο της Περαχώρας για να κρυφτεί.

Στην Κόρινθο, επίσης, κυνηγημένος κατά μία έννοια κι από την ίδια τον την τραγική μοίρα έφτασε μωρό ακόμη ο Οιδίποδας, ο οποίος υιοθετήθηκε από τη βασιλική οικογένεια της πόλης και ανατράφηκε ως βασιλόπούλο στην Τενέα. Μεγαλώνοντας ο Οιδίποδας, προκειμένου να διασκεδάσει τις αμφιβολίες τον για το αν είναι πραγματικός γόνος του Πολύβου και της Μερόπης, ζήτησε χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Η Πυθία του επεσήμανε ότι μία μέρα Θα σκοτώσει τον πατέρα του και Θα παντρευτεί τη μητέρα του, χωρίς να του αποκαλύψει την αλήθεια για την καταγωγή του. Πικραμένος εκείνος αποφάσισε να μη γυρίσει στην Κόρινθο, να πορευτεί προς τη Θήβα, όπου και συνάντησε τον αληθινό του πατέρα Λάιο, τον οποίο σκότωσε, ενώ στην είσοδο της πόλης έλυσε το περίφημο αίνιγμα της Σφίγγας και παντρεύτηκε τη μητέρα τον Ιοκάστη. Σύμφωνα με το μύθο, το όνομά της η πόλη της Κορίνθου, το οφείλει στον ομώνυμο ήρωα Κόρινθο, ο οποίος ήταν γιος τον Μαραθώνα και μακρινός απόγονος τον θεού Ερμή.

Η Τενέα, οικίστηκε σύμφωνα με το μύθο από Τενέδιους που μετέφερε με τη βία, ο Αγαμέμνων από την Τένεδο, έτσι άλλωστε δικαιολογείται η ονοματολογική συγγένεια των δυο περιοχών, αλλά και οι ομοιότητές τους στη λατρεία τον Απόλλωνα.

Ο Ισθμός, το στενό κομμάτι γης, που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα, αποτέλεσε σημείο τριβής μαζί με την Κόρινθο, μεταξύ του Ποσειδώνα και του Ήλιου. Οι υπόλοιποι θεοί που έκριναν τη διαμάχη αποφάσισαν ο Ήλιος να κρατήσει την περιοχή της Κορίνθου, ενώ ο Ποσειδώνας να κυριαρχήσει στην περιοχή του Ισθμού. Εκεί, σύμφωνα με το μύθο, η Θάλασσα ξέβρασε το πτώμα του Μελικέρτη στην πλάτη ενός δελφινιού. Ο Μελικέρτης, γιος της Ινούς, της μητριάς τον Φρίξου και της Έλλης, από τον Ορχομενό της Βοιωτίας, πνίγηκε στα νερά του Αιγαίον, όταν η μητέρα του αλλόφρων έπεσε στη θάλασσα κρατώντας τον στην αγκαλιά της. Οι κάτοικοι της περιοχής συνέλεξαν το πτώμα τον άτυχου παιδιού, τον ονόμασαν Παλαίμονα και τον λάτρεψαν σαν Θεότητα, καθιερώνοντας αγώνες προς τιμήν τον, τα περίφημα Ίσθμια.

Η Σικυώνα, διαθέτει μία από τις πλουσιότερες μυθολογικές παραδόσεις στη χώρα μας. Απαντάται για πρώτη φορά στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μυχώνη. Σ' αυτή την περιοχή, λοιπόν, λέγεται ότι συγκεντρώθηκαν οι θεοί και οι άνθρωποι μετά την Τιτανομαχία, προκειμένου να χωρίσουν τα αγαθά τον κόσμου. Κριτής ήταν ο Τιτάνας Προμηθέας. Ο Προμηθέας, άκρως φιλάνθρωπος και προνοητικός, κατάφερε να ξεγελάσει τους Θεούς, να τους αναγκάσει να αποδεχτούν τα κόκαλα και όχι τα κρέατα των σφαγείων ως θυσία στους βωμούς τους, αλλά και να κλέψει το ουράνιο πυρ για χατίρι των ανθρώπων.

 Ο Ηρακλής κατά την πάλη τον με το Λιοντάρι της Νεμέας.

Γι' αυτή του την πράξη τιμωρήθηκε από τους Ολύμπιούς να μένει για πάντα αλυσσοδεμένος στο όρος Καύκασος, όπου ο αϊτός τον Δία κάθε πρωί κατασπάραζε το συκώτι του, το οποίο, όμως, ξαναγεννιόταν τη νύχτα, με αποτέλεσμα το μαρτύριο τον να συνεχίζεται εσαεί.

Κατόπιν, οι άνθρωποι ονόμασαν την περιοχή τους Αιγιαλεία, δηλαδή "η παράλια". Εδώ έφτασαν κυνηγημένοι ο Απόλλων και Άρτεμις μετά την Πυθοκτονία στους Δελφούς, ζητώντας εξαγνισμό. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορούσε να τους εξαγνίσει, έφυγαν ζητώντας λύτρωση στο νησί της Κρήτης.

Τέλος, η πόλη ονομάστηκε Σικυώνα, από τον ομώνυμο ήρωα, γιο τον Μαραθώνα και αδελφό του Κόρινθου, που αναφέραμε νωρίτερα.

Λίγο νοτιότερα από τη Σικυώνα, στις όχθες τον Ασωπού ποταμού, υπάρχει η ακρόπολη της Τιτάνης, η οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν η πρώτη κατοικία των Τιτάνων και ιδιαιτέρως τον θεού Ήλιου. Στην περιοχή αυτή έφτασε κάποτε ο γιος τον Απόλλωνα, ο Θεός της Ιατρικής, ο Ασκληπιός, ο οποίος ίδρυσε εκεί Ασκληπιείο, ένα από τα αρχαιότερα στον ελληνικό χώρο.

Η Νεμέα, πολλαπλά συνδεδεμένη με μύθους και παραδόσεις, έγινε περισσότερο γνωστή από τον περίφημο άθλο τον Ηρακλή, την εξόντωση δηλαδή τον φοβερού λιονταριού που λυμαινόταν την περιοχή. Το Λιοντάρι της Νεμέας ήταν ένα τρομερό σε δύναμη, οργή και όγκο ζώο το οποίο ζούσε σε μία σπηλιά με δύο εξόδους, στο όρος Τρητόν.

Ο ημίθεος ήρωας, έφραξε τη μία έξοδο της σπηλιάς εγκλωβίζοντας, έτσι, το ζώο μέσα και κατόπιν το κατέβαλε χτυπώντας το με το ρόπαλο του, ενώ, τέλος, το έπνιξε με τα χέρια τον. Στην Νεμέα εξάλλου, στάθμευσαν κατά την διάρκεια της εκστρατείας τους προς τη Θήβα οι επτά Αργείοι στρατηγοί, ζήτησαν -λέει ο μύθος- νερό από μια παραμάνα, η οποία φυλούσε το γιο τον βασιλιά της πόλης, Οφέλτη.

Η νεαρή γυναίκα άφησε το βρέφος για να πάει να φέρει νερό στους στρατηγούς και τότε ένα φίδι δάγκωσε Θανάσιμα το μικρό Οφέλτη. Από τότε οι Αργείοι τιμούσαν με αγώνες νεκρικούς το βρέφος, οι οποίοι ονομάστηκαν Νέμεια.

Στη γη της Νεμέας, βασίλειμε σύμφωνα με το μύθο, ο Φλίας γιος τον θεού Διόνυσου, ο οποίος ίδρυσε πόλη που έφερε το όνομά τον, τη Φλιασία. Εκεί, σύμφωνα με μία εκδοχή, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η άμπελος και παράχθηκε οίνος, ο περιώνύμος φλιάσιος οίνος, το δε κλήμα Θεωρείται πως ήταν δώρο τον θεού προς το θνητό γιο του.

Βόρεια τον νεμεατικού πεδίου δεσπόζει το όρος τον Φωκά, το οποίο κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Απεσάς. Το όνομά του, σύμφωνα με το μύθο, το οφείλει στον Περσέα, ο οποίος πρώτος Θυσίασε στην κορυφή τον στον Απεσάντιο (αυτόν που βρίσκεται μακριά) Δία, μετά το πέρας της εκστρατείας τον στα νησιά τον Ωκεανού και το φόνο της Μέδουσας.

Το όνομά της η Νεμέα το οφείλει σε ομώνυμη νύμφη, κόρη τον ποταμού Ασωπού.

Η Στυμφαλία, έχει στενά δεμένη τη μυθολογική της παράδοση με την ομώνυμη λίμνη, η οποία σχηματιζόταν το χειμώνα από τις πλημμύρες τον ποταμού Στύμφαλον. Σ' αυτό το χώρο έφτασε ο Ηρακλής προκειμένου να εκτελέσει έναν από τους άθλους τον, την εξόντωση των Στυμφαλίδων όρνιθων οι οποίες λυμαίνονταν την περιοχή. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες ήταν πουλιά μεγάλου μεγέθους με σιδερένια νύχια οι οποίες φώλιαζαν στα νερά τον ποταμού κι από κει εξαπέλυαν επιθέσεις καταστρέφοντας τις εσοδείες των ανθρώπων και σκοτώνοντας ζώα και παιδιά. Ο Ηρακλής κατάφερε, χτυπώντας σιδερένια κρόταλα, να τις αναγκάσει να εμφανιστούν κι έτσι τις σκότωσε με τα δηλητηριασμένα βέλη του.

Η διαμάχη Απόλλωνα και Ηρακλή για τον τρίποδα των Δελφών.

Τη γη της Στυμφαλίας ζώνει κι ένας άλλος θρύλος, αυτός τον τάφου τον βασιλιά Αίπυτον. Ο Αίπυτος, που σύμφωνα με το μύθο ήταν από τους πρώτους οικιστές της περιοχής, λάτρης τον κυνηγιού, πέθανε από το δάγκωμα τον φιδιού Σαπίτης. Τάφηκε, σύμφωνα με το μύθο, με πολλές τιμές και άφθονα πλούτη σε μια περιοχή τον Γεροντίου όρους, η οποία αναζητάται ακόμη και σήμερα από αρχαιολόγους και τυχοδιώκτες. Η Στυμφαλία το όνομά της το οφείλει στον ομώνυμο ήρωα Στύμφαλο ή Στύμφηλο.

Ο Φενεός, ή η Φενεός, κρατά καλά κρυμμένους στα σπλάχνα της γης της πολυδαίδαλούς μύθους, που μπλέκούν στα ξόμπλια τους Θεούς, ημίθεους και Θνητούς. Η εύφορη πεδιάδα τον μετατρεπόταν ανέκαθεν σε λίμνη, το χειμώνα, μιας και τα όμβρια ύδατα, που μετέφεραν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας, δεν έβρισκαν διέξοδο προς τη θάλασσα. Η πεδιάδα αποσυμφοριζόταν πάντα μέσω των καταβοθρών, που υπάρχουν στους πρόποδες τον βουνού Σαϊτάς. Ο μύθος, λοιπόν, λέει γι' αυτές τις καταβόθρες, πως είναι έργα τον ημίθεου Ηρακλή, ο οποίος έχοντας δεσμούς αίματος με την περιοχή (η Λαονόμη, η προμαμή τον ήταν Φενεάτισσα), αποφάσισε να λυτρώσει από το έλος, που σχηματιζόταν και να αποδώσει στους κατοίκους της, το εύφορο έδαφος. Κατασκεύασε λοιπόν μεγάλα κανάλια, τα οποία ακόμη και σήμερα λειτουργούν ικανοποιητικά, προκειμένου τα νερά να διοχετεύονται στις καταβόθρες. Από αυτά τα χάσματα, ένας άλλος μύθος, που ισχυρίζεται πως ήταν είσοδοι για το βασίλειο τον Άδη, αναφέρει ότι κατέβηκε η Δήμητρα στον Κάτω Κόσμο, αναζητώντας την μονάκριβη κόρη της, την Περσεφόνη. Σ' αυτό το μύθο, ίσως οφείλεται η λατρεία της Κιδαρίας Δήμητρας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία λατρεία, σύμφωνα με τον Παυσανία, έμοιαζε με αυτή των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Τέλος, στη Φενεό, έφτασε ο Ηρακλής μαινόμενος, μετά την αρπαγή τον τρίποδα των Δελφών, προκειμένου να χτίσει δικό τον Μαντείο, μιας και η Πυθία, κατ' εντολή τον Φοίβου, δεν τον έδινε χρησμό. Εκεί, τον πρόλαβε ο Απόλλων. Θεός και ήρωας πιάστηκαν στα χέρια, μα ένας κεραυνός από το χέρι τον Διός απέτρεψε την αιματηρή μάχη μεταξύ των ετεροθαλών αδελφών και αποκατέστησε την τάξη, αφού ο Απόλλων πήρε πίσω τον τρίποδά τον και ο Ηρακλής τον επιθυμητό χρησμό.

Το όρος της Κυλλήνης, έχει στενά δεμένη την ιστορία τον με το Θεό Ερμή, ο οποίος εξάλλου λατρευόταν και στην περιοχή της Ευρωστίνης. Σ' ένα σπήλαιο της Κυλλήνης, λέει ο ομηρικός ύμνος, που είναι αφιερωμένος στον Αργεϊφόντη, η αρχαία νύμφη, η Μαία, έφερε στον κόσμο τον καρπό τον έρωτά της με τον πατέρα των Θεών και των Ανθρώπων, το Δία. Ο μικρός Ερμής, το πρώτο βράδυ της γέννησής τον, δραπέτευσε από το λίκνο τον και έφτασε στη Θεσσαλία, όπου έκλεψε τα βόδια τον Απόλλωνα. Κατόπιν, φτάνοντας το άλλο πρωί στην Κυλλήνη, Θέλησε να περιηγηθεί στη γύρω περιοχή κι έτσι έφτασε στο τραπεζοειδές όρος που βρίσκεται δυτικότερα, πάνω από την σημερινή περιοχή της Ευρωστίνης. Εκεί ανακάλυψε μια χελώνα. Χρησιμοποιώντας το καβούκι της και τα νεύρα από ένα βόδι, έφτιαξε μία λύρα, το πρώτο κατά το μύθο μουσικό όργανο πού κατασκευάστηκε στον κόσμο. Αυτή η λύρα τον φάνηκε χρήσιμη αργότερα, προκειμένου να εξευμενίσει τον Απόλλωνα, που έφτασε οργισμένος στην Κυλλήνη, αναζητώντας το κοπάδι τον. Ο νεαρός Θεός προσέφερε στον αδελφό τον τη λύρα ως αντάλλαγμα για τα βόδια τον και ο Φοίβος, μαγεμένος από την ανακάλυψη της μελωδίας που παρήγαγε, ξέχασε το Θυμό τον και έφυγε ευχαριστημένος.

 Ο Ερμής οδηγεί μεθυσμένο Σάτυρο.

Η αρχαία κορινθιακή χώρα συμπίπτει με το σημερινό νομό Κορινθίας, μόνο ως προς τα ανατολικά όρια της, ενώ διαφέρει σημαντικά κατά τα υπόλοιπα. Έτσι, τα δυτικά σύνορα της αρχαίας γης ακολουθούσαν την κοιλάδα τον ποταμού Σύθα στο σημερινό Ξυλόκαστρο, αφήνοντας απ' έξω τα Τρίκαλα και το όρος της Κυλλήνης. Τα νότια σύνορά της δεν περιελάμβαναν τις περιοχές της Στυμφαλίας και τον Φενεού, που ανήκαν στην Αρκαδία, ενώ μετά τη Νεμέα, η Κορινθία ενωνόταν με την Αργολίδα και εκτεινόταν μέχρι την παραλία τον σημερινού Τυρού. Η αναφορά μας, στην πολυτάραχη ιστορία της, θα ακολουθήσει τα σημερινά όρια τον νομού.

Τα πρώτα σημάδια οίκησης κατά την προϊστορική εποχή τα βρίσκουμε στις περιοχές τον Φενεού, της Στυμφαλίας, της Νεμέας, της λίμνης Βουλιαγμένης τον Λουτρακίου, αλλά κυρίως στον οικισμό του Κοράκου, στην δυτική έξοδο της σημερινής πόλης της Κορίνθου. Οι ανασκαφές απέδειξαν ότι κατοικείτο ήδη από την 5η π.Χ. χιλιετία και γνώρισε μεγάλη άνθιση μέχρι τις αρχές της 2ης π.Χ. χιλιετίας, όταν διαπιστώνεται καταστροφή τον. Το 1900 π.Χ. η παραλιακή Κορινθία εποικίζεται από Ίωνες, ενώ η νότια (Φενεός, Στύμφηλος) από Αρκάδες. Το 1500 π.Χ. εμφανίζονται, σε όλη την Κορινθία, Αχαιοί και δημιουρ-γούνταί μυκηναϊκά κέντρα, τα οποία μνημονεύονται στον Κατάλογο των Νηών της Ιλιάδας: Κόρινθος, Κλεω-ναί, Σικνών, Γονόεσσα (σημ. Πύργος;) Πελλήνη, Φενεός και Στύμφηλος. Το 1200 π.Χ. οι Δωριείς ή Ηρακλειδείς όπως είναι γνωστοί στην αρχαιότητα, εισέβαλλαν στην Πελοπόννησο. Ένα από τα τέσσερα τμήματα στα οποία χωρίστηκαν κατέλαβε το Σολύγειο λόφο κε εν συνεχεία κυρίευσε όλη την Κορινθία πλην των Αρκαδικών πόλεων, Φενεού και Στύμφηλου.

Από τα μέσα τον Θ' π.Χ. αιώνα οι Κορίνθιοι αρχίζουν τις εξαγωγές αγγείων στην Δυτική Ελλάδα κι εν συνεχεία ιδρύουν αποικίες στην Ιθάκη και την Κέρκυρα, ενώ το 734 π.Χ. Τενεάτες με αρχηγό τον Αρχία ιδρύουν την πόλη των Συρακουσών στη Σικελία. Το 704 π.Χ. ο Αμεινοκλής, κατά διαταγή των Κορινθίων, κατασκενάζειτις πρώτες τριήρεις, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ναυπηγική ισεορία τον τόπου μας. Την ίδια εποχή, τα κορινθιακά κεραμικά εργαστήρια παρουσιάζουν μεγά-λη άνθιση και υιοθετούν μια νέα τεχνική διακόσμησης των αγγείων, που ονομάζεταιμελανόμορφη και φέρνει επανάσταση στην ελληνική τέχνη.

Το 660 π.Χ. η Κόρινθος εμπλέκεται με τους Κερκυραίους, στην αρχαιότερη -παλαίτατη σύμφωνα με το Θουκυδίδη- ναυμαχία μεταξύ ελληνικών πόλεων και λίγα χρόνια αργότερα, τύραννος της πόλης αναλαμβάνει ο Περίανδρος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας. Ο διάσημος αυτός άντρας συνέλαβε κι επιχείρησε μεγάλα τεχνικά έργα, όπως τη διάνοιξη τον Ισθμού, την κατασκευή τον διόλκου, ενώ ακολουθώντας την πολιτική τον πατέρα τον Κύψελου -ο οποίος είχε ιδρύσει αποικίες στην Λευκάδα, το Ανακτόριο και την Αμβρακία- έκτισε την Απολλωνία στην Ιλλυρία και την Ποτίδαια στην Χαλκιδική.

Το 582 π.Χ. και το 573 π.Χ. τα 'Ισθμια και τα Νέμεια αντίστοιχα, αναδιοργανώνονται και αποκτούν πανελλήνιο χαρακτήρα. Τελούνται αμφότεροι σαν τριετηρικοί αγώνες, οι πρώτοι κατά την άνοιξη στο δεύτερο και τέταρτο έτος των Ολυμπιάδων και οι δεύτεροι τον Ιούλιο τον πρώτου και τρίτου έτους. Την ίδια εποχή, τόσο στην Κόρινθο όσο και στη Σικυώνα συναντούμε τα πρώτα σπέρματα τον Θεάτρου και της τραγωδίας. 'Ετσι, στην αυλή τον Περίανδρου ο Λέσβιος Αρίων εξελίσσει τον διθύραμβο σε αυτόνομο ποιητικό-μουσικό είδος, μεταμφιέζοντας παράλληλα τους χορευτές τον κι αυτό κάνει το Σόλωνα να χαρακτηρίσει αυτές τις συνθέσεις ως "δράμα τραγωδίας". Παράλληλα, στη γειτονική Σικυώνα οι "τραγικοί χοροί" με τους οποίους τιμούσαν τον Αργείο Αδρασεο -λόγω της αντιαργείας πολιτικής τον Κλεισθένη- αποδόθηκαν στο Διόνυσο κι εκεί ανάγονται τα χαρακτηριστικά κατάλοιπα τον θρηνητικού στοιχείου, που Θεωρείται ένα από τα βασικά συστατικά της τραγωδίας. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, πρώτος τραγικός ποιητής, Θεωρείται ο Σικυώνιος Επιγένης. Εκείνη την εποχή στη Σικυώνα κυβερνά ο τύραννος Κλεισθένης, απόγονος τον Ορθαγόρα και συνεχιστής της ομώνυμης δυναστείας, ο οποίος ακολούθησε κατ' εξοχήν αντιδωρική πολιτική, κυρίως εναντίον τον Άργους, από το οποίο απέσπασε τις Κλεωνές και την Πελλήνη, ενώ έλαβε μέρος στον Α' Ιερό Πόλεμο αποσπώντας σημαντικά λάφυρα. Η κόρη τον, Αγαρίστη, παντρεύτηκε μεταξύ τον 580 και 575 π.Χ. τον Αθηναίο Μεγακλή κι έγινε μητέρα τον Κλεισθένη τον Αθηναίου, τον εμπνευστή τον πολιτεύματος της Δημοκρατίας.

Το 481 π.Χ., στο ιερό τον Ποσειδώνα στην Ισθμία, οι 'Ελληνες για πρώτη φορά μετά τα Τρωϊκά ενώνονται, για να αντιμετωπίσουν τον περσικό κίνδυνο. Από τότε το Ιερό τον Ποσειδώνα απετέλεσε το κέντρο τον ενωμένου ελληνισμού, όπου συγκαλούνταν κατ' εξοχήν τα Πανελλήνια Συνέδρια. Κορίνθιοι, Φλιάσιοι και Σικνώνιοι συμμετείχαν τόσο στη μάχη των Θερμοπυλών όσο και στων Πλαταιών.

Το 460 π.Χ., με αφορμή προσχώρηση των Μεγαρέων στην Αθήνα, αναπτύσσεται σφοδρό μίσος μεταξύ Κορινθίων και Αθηναίων, που οδηγεί στον πρώτο Πελοποννησιακό πόλεμο, στον οποίο κανείς δεν βρέθηκε νικητής, όταν έληξε μετά την επέμβαση των Σπαρτιατών.

Το 433 π.Χ., όμως, το υποβόσκον μίσος μεταξύ των δύο ελληνικών πόλεων και μια σειρά συγκρούσεων και αντεκδικήσεων μεταξύ των αποικιών τους, οδήγησε στον Β' Πελοποννησιακό Πόλεμο. 'Ετσι το 429 π.Χ. ο κορινθιακός στόλος απέτυχε να νικήσει τον αθηναϊκό σε ναυμαχία ΒΔ της Πάτρας, ενώ το 425 π.Χ. μεγάλη απόβαση τον αθηναϊκού στρατού στην περιοχή της Σολυγείας οδήγησε σε ήττα των Κορινθίων, οι οποίοι όμως το επόμενο έτος κατάφεραν να αποσπάσουν τα Μέγαρα από τους Αθηναίους. Το 421 π.Χ. οι Κορίνθιοι εναντιούμενοι στην "Ειρήνη τον Νικία" που συνετά-γη μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, προχώρησαν σε αντισπαρτιατική συμμαχία με το Άργος, η οποία σύντομα διαλύθηκε, αφού κατάφεραν να πείσουν τελικώς τους Σπαρτιάτες να αναμειχθούν και πάλι στον πόλεμο. 'Ετσι, το 414 π.Χ. οι Αθηναίοι ξεκινούν μεγάλη εκστρατεία στην κορινθιακή αποικία των Συρακουσών, η οποία έμελλε να λήξει με παταγώδη και τραγική ήττα των Αθηνών. Εν συνεχεία, ο πόλεμος μεταφέρθηκε στην ανατολική όχθη τον Αιγαίον, όπου ο κορινθιακός στόλος ακολούθησε τους Σπαρτιάτες, καταφέρνοντας, τελικά, μεγάλη νίκη εναντίον των Αθηναίων το 404 π.Χ., στη μάχη στους Αιγός ποταμούς, μάχη η οποία σήμανε και το τέλος τον πολέμου.

Μερικά χρόνια αργότερα, η κουρασμένη κι εξαντλημένη Κόρινθος αντιστάθηκε στην Σπαρτιατική ηγεμονία, συμμάχησε με τούς Αθηναίους, αλλά, τελικώς, σε μάχη στο Νέμεο ποταμό (σημ. Ζαπάντης) υπέστη συντριπτική ήττα από τους Λακεδαιμονίους.

Το 370 π.Χ. ιδρύθηκε το Αρκαδικό Κοινό, το οποίο περιελάμβανε τις πόλεις Φενεό και Στύμφηλο, ενώ ένα χρόνο αργότερα οι Βοιωτοί -που στο μεταξύ είχαν ιδρύσει το Βοιωτικό Κοινό- εξεστράτευσαν εναντίον της Κορινθίας αλλά και όλης της Πελοποννήσου. Σε δεινή Θέση περιήλθαν η Κόρινθος, η Σικυώνα, αλλά και ο Φλειούντας. Το 366 π.Χ. οι Κορίνθιοι και οι Φλειάσιοι συνήψαν ειρήνη με τους Θηβαίους κι εγκατέλειψαν την πολεμική προσπάθεια.

Εν τω μέσω οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, αποτόκων τον πολέμου, το 345 π.Χ. η Κόρινθος ενεπλάκη σε νέα πολεμική επιχείρηση, στη Σικελία αυτή τη φορά, βοηθώντας τις Συρακούσες να αντιμετωπίσουν τον καρχηδονιακό κίνδυνο. Στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας αναδείχθηκε ως άνδρας εξαίρετου ήθους και υψηλού φρονήματος, ο Τιμολέων, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής τον εκστρατευτικού σώμα-τος. Κατάφερε να ελευθερώσει όλες τις πόλεις της Σικελίας και να εγκαθιδρύσει δημοκρατικά πολιτεύματα, έγινε έτσι ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό και τάφηκε με μεγάλες τιμές στην γη των Συρακουσών.

Το 337 π.Χ. μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, στο ιερό τον Ποσειδώνα στην Ισθμία, συνεκλήθη υπό το Φίλιππο τον Β', το δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο, όπου συ-στάθηκε το "Κοινό των Ελλήνων" και αποφασίστηκε η εκστρατεία στην Περσία. Ένα, μόλις, χρόνο αργότερα και μετά τη δολοφονία τον Φιλίππου και την ανακήρυξη τον Αλεξάνδρου, ως βασιλιά της Μακεδονίας, το συνέδριο επαναλήφθηκε -πλην Λακεδαιμονίων- κι ο νεαρός βασιλιάς αναγορεύτηκε "στρατηγός αυτοκράτωρ".

Μετά το Θάνατο τον Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Κόρινθος και η Σικυώνα περιήλθαν στην κατοχή τον Αλεξάνδρου γιού τον Πολυπέρχοντος, ενώ η Στύμφηλος και οι Κεχρεές βρέθηκαν υπό τον Κάσσανδρο, με τον οποίο, όμως, συμμάχησε ο Αλέξανδρος, στη συνέχεια. Ωστόσο, η γυναίκα τον Αλεξάνδρου, η οποία τον διαδέχτηκε μετά τη δολοφονία τον, παρέδωσε το 308 π.Χ. τις δύο πόλεις στον Πτολεμαίο, ο οποίος δεν κατάφερε να τις διατηρήσει, αφού δύο χρόνια αργότερα η Κόρινθος πέρασε στην κυριαρχία τον Κασσάνδρου και η Σικυώνα τρία χρόνια αργότερα "ελευθερώθηκε" από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, τον οποίο δέχτηκαν στη συνέχεια και οι Κορίνθιοι, ως ελευθερωτή. Το 302 π.Χ. ο Δημήτριος συνεκάλεσε στην Κόρινθο συνέδριο και επανίδρυσε τη "Συμμαχία της Κορίνθού".

Το 251 π.Χ. κι ενώ η Σικυώνα έχει περάσει στα χέ-ρια διαφόρων τυράννων, κάνει την εμφάνισή τον στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή της εποχής ένας νέος άντρας, ο Άρατος, ο οποίος καταφέρνει να εκδιώξει τον τύραννο Νικοκλή, να εγκαθιδρύσει δημοκρατία και να εντάξει την πόλη στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, όπου εκλέγεται στρατηγός λίγο αργότερα. Το 243 π.Χ. κυριεύει για λογαριασμό της Συμπολιτείας την Κόρινθο και το Λέχαιο, όμως το 225 π.Χ. αναγκάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον σπαρτιατικό κίνδυνο, να συμμαχήσει με τους Μακεδόνες και να παραδώσει σ' αυτούς την Κόρινθο, καταστέλλοντας ταυτόχρονα εξέγερση στη Σικυώνα. Ο λαμπρός Σικυώνιος στρατηγός πέθανε το χειμώνα τον 214/3 π.Χ., σε ηλικία 57 χρονών.

Την άνοιξη τον 196 π.Χ., οι Ρωμαίοι, που βρίσκονται σε πόλεμο με τους Μακεδόνες, συγκαλούν στην Κόρινθο συνέδριο για την τύχη των ελληνικών πόλεων, όπου αποφασίζουν, αφ' ενός μεν την εγκαθίδρυση ρωμαϊκής φρουράς στον Ακροκόρινθο, αφ' ετέρου δε το αφρούρητο και αφορολόγητο των ελληνικών πόλεων, ενώ δύο χρόνια αργότερα αποχωρεί και η φρουρά από την ακρόπολη της Κορίνθου και η πόλη γίνεται έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, γεγονός που πλήρωσε πολύ ακριβά 50 χρόνια αργότερα.

Το αρχαίο λιμάνι τον μαύρων λιθαριών

Το Μάιο τον 146 π.Χ. η τακτική συνέλευση της Αχαϊκής συμπολιτείας στην Κόρινθο αποφασίζει την κήρυξη τον πολέμου τυπικά εναντίον των Σπαρτιατών, ουσιαστικά, όμως, εναντίον των Ρωμαίων. Ο ύπατος Λεύκιος Μόμμιος αποστέλλεται από τη Σύγκλητο να αντιμετωπίσει την κατάσταση με σαφείς οδηγίες: Η τιμωρία των Αχαιών να είναι παραδειγματική, ώστε να καταπτοηθούν όλοι οι 'Ελληνες. Μετά από μία σειρά λάθος χειρισμούς, από πλευράς των στρατηγών της Αχαϊκής Συμπολιτείας, οι Ρωμαίοι κυρίευσαν την πόλη της Κορίνθου και επιδόθηκαν στην υλοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου, με υπερβολικό ζήλο. 'Ετσι, έσφαξαν όλους τους άνδρες, πούλησαν ως δούλους τις γυναίκες, τα παιδιά και τους απελεύθερους δούλους, λεηλάτησαν την πόλη και τέλος την πυρπόλησαν. Η Κόρινθος ερημώθηκε κυριολεκτικά. Ένα τμήμα της χώρας δημεύτηκε από τη Ρώμη ως δημόσια γη, ενώ το υπόλοιπο υπήχθη στη Σικυώνα, η οποία ανέλαβε και την οργάνωση των Ισθμίων.

Το 44 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρ επαναποίκισε την Κόρινθο με απελεύθερους και βετεράνους Ρωμαίους, που εξελληνίστηκαν πολύ γρήγορα και την ονόμασε Laus Iulia Corinthus. Η νέα Κόρινθος παρουσίασε πολύ μεγάλη άνθιση, έτσι πού σύντομα έγινε η πλουσιότερη και σημαντικότερη πόλη της Πελοποννήσου, επισκιάζοντας ακόμη και την Αθήνα. Η οικονομική της ευημερία διήρκεσε σε όλη την πρώιμη αυτοκρατορική περίοδο.

Ψηφιδωτή παράσταση από δάπεδο ρωμαϊκής βίλας της Αρχαίας Κορίνθου με βουκολική σκηνή.

Έτσι, κατά τη δεύτερη περιοδεία τον ο Απόστολος Παύλος βρίσκει στην Κόρινθο μια ανθηρή οικονομικά κοινωνία και παραμένει ενάμισι χρόνο στην πόλη  κοντά στους Ακύλα και Πρίσκιλλα, οι οποίοι ίδρυσαν την πρώτη χριστιανική κοινότητα στην περιοχή. Ο Παύλος διατήρησε Θερμές σχέσεις με την Εκκλησία της Κορίνθου, μάλιστα επισκέφτηκε άλλες δύο φορές την πόλη.

Κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα, η οικονομική και εμπορική ευημερία της Κορίνθου κλονίστηκε βαθύτατα από την επιδρομή των Ερούλων, την πρώτη μεγάλη γοτθική επιδρομή. Είναι γνωστό ότι μετά το 267 μ.Χ. ορδές Ερούλων κατέλαβαν και κατέστρεψαν τόσο την Κόρινθο όσο και τη Σικυώνα, αλλά και όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου.

Τέλος, το 346 μ.Χ. κατά την επιδρομή τον Βησιγότθον Αλάριχου και των ορδών τον, η Κόρινθος, όπως και όλες οι αρχαίες πόλεις της σημερινής Κορινθίας, εγκαταλελλειμένες από το νεοσύστατο ανατολικό ρωμαϊκό κράτος, υπέστησαν τις σοβαρότερες καταστροφές, λεηλατήθηκαν οικτρά, ενώ πολλοί κάτοικοί τούς εξανδραποδίστηκαν. Μετά την επιδρομή αυτή σβήνει η αίγλη των αρχαίων χρόνων και αρχίζει οριστικά η βυζαντινή περίοδος.

Η εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας θέση τον νομού Κορινθίας απετέλεσε και κατά τη βυζαντινή περίοδο το λόγο για τον οποίο η περιοχή έγινε σημείο τριβών, προστριβών και αντεκδικήσεων μεταξύ Βυζαντινών, Φράγκων και Τούρκων. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, οχυρώνει την πόλη της Κορίνθου, την οποία ορίζει ως έδρα τον Βυζαντινού θέματος της Πελοποννήσου. Κατά το τέλος της πρώτης χιλιετηρίδας μ.Χ., η Κόρινθος γνώρισε μεγάλη βιοτεχνική ακμή, γεγονός που της απέφερε μεγάλο πλούτο, ο οποίος έγινε η αφορμή για τη λεηλασία της από τους Νορμανδούς, κατά το έτος 1146. Το 1190 τα κορινθιακά παράλια ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα λόγω πειρατείας. Την εποχή αυτή, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Γ Άγγελος ανέθεσε στον άρχοντα τον Ναυπλίου Θεόδωρο Σγουρό, να ναυπηγήσει στόλο κατά των πειρατών. Ο Λέων Σγουρός, που διαδέχτηκε το Θεόδωρο στην αρχοντία, μεγάλωσε την κυριαρχία τον καταλαμβάνοντας το Άργος, την Κόρινθο, περιο-χή των Αθηνών κι έφτασε μέχρι τη Λάρισα. Μετά από σύγκρουση με τους Φράγκους και διαδοχικές υποχωρήσεις οχυρώθηκε, τελικά, στον Ακροκόρινθο. Η πολιορκία τον κάστρου διήρκεσε τέσσερα χρόνια, εν τω μεταξύ ο Λέων Σγουρός πέθανε (1208) -κατά μία πηγή κατακριμνησθείς από των τειχών τον Ακροκόρινθου και τον διαδέχθηκε ο Μιχαήλ Άγγελος της Ηπείρου. Τελικώς, το κάστρο παραδόθηκε το 1209 ή τις αρχές τον 1210. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Κορινθία πέρασε και τυπικά στην Φραγκική κατοχή και υπήχθη στο πριγκηπάτο της Αχαΐας.

 Η ενετική υδατογέφυρα στο Λογγοπόταμο τον σημερινού Δήμου Άσσού - Λεχαίον.

Το 1289 πρίγκηπας της Αχαΐας έγινε ο Φλαμανδός Φλοράνς ντ' Αβέσν-Αινώ. Εκείνη την εποχή, οι συγκρούσεις μεταξύ Φράγκων και Βυζαντινών εντειχίζονταν αδιαλείπτως, τελικώς, όμως, δόθηκε λύση χάρη στη διπλωματικότητα τον Φλωρεντίου κι έτσι πολλοί Βυζαντινοί εγκαταστάθηκαν στην Κορινθία. Δυστυχώς, κ όμως, η ειρηνική συμβίωση Φράγκων και Βυζαντινών διήρκεσε λίγο και οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν.

Από το 1290 έως το 1358, οπότε ανέλαβε την κασεελλανία της Κορίνθου ο Νικόλαος Ατζιαϊονόλι με ι. δαπάνη τον οποίον επισκευάστηκε ο Ακροκόρινθος, απαλλάχτηκαν οι Κορίνθιοι από χρηματικές οφειλές ι προς το βασιλικό ταμείο, αλλά και από τις φεουδαλικές ι- υποχρεώσεις τους, πλην εκείνων που κατοικούσαν στα σύνορα της Κορινθίας. Τέλος, μαρτυρείται ότι μέχρι το ή 1358 η Κόρινθος ήταν έδρα τον Λατίνου αρχιεπισκόπου, ενώ άλλες μαρτυρίες της εποχής μιλούν για την ι τέλεση ιππικών αγώνων στο χώρο της αρχαίας Ισθμίας, στους οποίους ελάμβαναν μέρος περισσότεροι από 5ς 1000 ιππότες και βαρώνοι.

Μετά το θάνατο τον Ατζιαϊονόλι η Κορινθία πέρασε στην κυριαρχία τον Θετού τον γιου, Νέριον, ο οποίος απέβη βικάριος (επίτροπος) της Κορίνθου και των Βα\σιλικών (Αρχαία Σικνών). Η διοίκησή τον περιελάμβανε τα κορινθιακά παράλια έως και τον Ισθμό. Κατά το έτος 1367, έγινε κυρίαρχος και στην καστελλανία της Κορίνθου αποσπώντας την -ως αντίτιμο λόγω ανεξόφλητου δανείου- από τον Άγγελο, πραγματικό γιο τον Νικολάού. Κατά την εποχή αυτή, πραγματοποιήθηκαν πλείστοι εποικισμοί Αλβανών στην περιοχή της Κορινθίας, σύμφωνα με την επιθυμία τον Νέριον.

Το 1394 ο Νέριος πέθανε και με τη διαθήκη άφηνε τα κάστρα των Βασιλικών (Αρχαία Σικνών) και της Κορίνθου στην κόρη τον Φραντσέσκα, σύζυγο τον Καρόλου Τόκκον, παρά το γεγονός ότι τα είχε υποχεθεί στο σύζυγο της δεύτερης κόρης τον, Θεόδωρο Παλαιολόγο. Ο τελευταίος, μη αποδεχθείς τη διαθήκη, κατέλαβε με ισχυρό στρατό τα φρούρια της βαρωνείας της Κορίνθου, πλην τον Ακροκορίνθου, τον οποίον το φρούριο κατείχαν οι εκτελεστές της διαθήκης. Ο Τόκκος κατάφερε με δόλιο τρόπο να αποκτήσει την κυριαρχία τον Ακροκορίνθου, ο Θεόδωρος τότε επιτέθηκε ξανά και πιθανόν η διαμάχη να συνεχιζόταν, εάν η τουρκική απειλή δεν τους ανάγκαζε να συμβιβαστούν. 'Ετσι, το 1395 ο Ακροκόρινθος περιήλθε στην κυριότητα τον Θεόδωρου.

Το 1400, ο Θεόδωρος Παλαιολόγος, αντιλαμβανόμενος ότι οι δυνάμεις τον δεν ήταν δυνατόν να αναχαιτίσουν την τουρκική προέλαση, πούλησε -Θεωρώντας ότι έτσι προστάτευε- την Κόρινθο μαζί με άλλες περιοχές στους Ιωαννίτες, ιππότες της Ρόδον. Η σθεναρή αντίσταση, όμως, των κατοίκων στην κυριαρχία των ιπποτών, ανάγκασε τον Θεόδωρο να ακυρώσει την πώληση, το 1404.

Την ίδια εποχή συστήνεται το δεσποτάτο τον Μυστρά, με άρχοντα τον Θεόδωρο Α' Παλαιόλογο και η Κορινθία ανήκει πλέον σ' αυτό. Το 1407, ο Θεόδωρος πεθαίνει και ο τότε αυτοκράτορας τον Βυζαντίου Μανουήλ Β Παλαιολόγος καθιστά δεσπότη τον ανήλικο γιο τον, Θεόδωρο Β'. Τον νεαρό δεσπότη συνοδεύει ο Μεγαδούκας Μανουήλ Φραγκόπονλος, ο οποίος αποβιβάζεται, το Μάρτιο τον 1415, στις Κεχρεές και διατάσσει την ανέγερση τον Εξαμίλιου τείχους. Οι εργασίες διήρκεσαν 25 μέρες, ενώ για τη συντήρησή τον διατάζει φόρο το "Φλωριάτικον". Το τείχος καταστράφηκε μερικά χρόνια αργότερα, το 1423, από τούς Τούρκους, κατά την επιδρομή τον Τουραχάν στην Πελοπόννησο.

Από το 1427 έως το 1430, μέσα από διάφορες συγκρούσεις με τους τελευταίους Φράγκους της Πελοποννήσου, αλλά και τον κίνδυνο της τουρκικής εισβολής ή επιδρομής, το δεσποτάτο τον Μυστρά βρίσκεται με τρεις άρχοντες, τους αδελφούς Οεόδωρον Β', Κωνσταντίνο και Θωμά Παλαιολόγο. Το 1443 ο Θεόδωρος αποχωρεί και στη μοιρασιά μεταξύ Κωνσταντίνου και Θωμά, η Κορινθία περιέρχεται στη δεσποτεία τον πρώτου.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, διορατικός και δραστήριος όπως ήταν, φρόντισε αμέσως να επισκευάσει τα μισοκατεστραμμένα τείχη τον Ισθμού (1444) και εν συνεχεία εξεστράτενσε προς τη Στερεά Ελλάδα, πετυχαίνοντας απανωτές νίκες, πράγμα που ανησύχησε τους Τούρκους και το σουλτάνο, Μονράτ το Β'. 'Ετσι, το φθινόπωρο τον 1446, ο Μονράτ έφτασε στα Μεγάλα Δερβένια των Γερανείων, με 60.000 στρατό, έτοιμος να χτυπηθεί με τον Κωνσταντίνο, που είχε οχυρωθεί πίσω από τον καλοτειχισμένο Ισθμό. Παρά τη σθεναρή και ηρωική αντίσταση τον Κωνσταντίνου, ο Μονράτ κατάφερε, στις 7 Δεκεμβρίου, να καταστρέψει τα τείχη τον Ισθμού και να προελάσει στην Κορινθία, καταστρέφοντας και λεηλατώντας την Κόρινθο και τη Σικυώνα, ενώ οι γενίτσαροι προέβαιναν σε σφαγή τον πληθυσμού. Ο Παλαιολόγος, μαζί με τον αδελφό τον Θωμά, ίσα που πρόλαβαν να διαφύγούν στη Σολυγεία, για να σωθούν. 'Ηταν η πρώτη φορά, που η Κορινθία ερχόταν αντιμέτωπη με το τουρκικό γιαταγάνι. Τελικώς, τον ίδιο χειμώνα ο Μονράτ έκλεισε ειρήνη με τον Κωνσταντίνο, αφού τον υποχρέωσε να πληρώνει φόρους και εγκατέλειψε την Πελοπόννησο καταστρέφοντας το Εξαμίλιο τείχος.

Μετά το θάνατο τον Ιωάννη Η Παλαιολόγου, ο Κωνσταντίνος τον διαδέχθηκε στην αυτοκρατορία, ως Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος και η Κορινθία περιήλθε, πλέον, στη δεσποτεία τον αδελφού τον, Δημητρίού. Το 1452, σε δεύτερη προέλαση των Τούρκων στην Πελοπόννησο, υπό τον Τονραχάν και τους γιους τον Αχμέτ και Αμάρ και κατά την επιστροφή τους προς τον Ισθμό, ο φρούραρχος τον Ακροκορίνθου Ματθαίος Ασάνης παρέταξε στρατεύματα στα Δερβενάκια και πέτυχε μεγάλη νίκη, αιχμαλωτίζοντας, μάλιστα, τον γιο τον Τονραχάν, Αχμέτ. Το Μάιο τον 1453, όμως, η Βασιλεύονσα έπεσε στα χέρια τον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή.

Στις 15 Μαίου τον 1458, ο Μωάμεθ ο Β' με πρόφαση τη μη έγκαιρη πληρωμή φόρων από το Θωμά Παλαιολόγο, εισέβαλλε στην Πελοπόννησο και πολιόρκησε την Κόρινθο. Με έκπληξη, διαπίστωσε πως δεν είναι εύκολη η κατάληψη τον κάστρου τον Ακροκορίνθου και αφήνοντας στο πόδι τον τον Μαχμούτ Πασά προχώρησε στο εσωτερικό τον Μοριά. Αξιομνημόνεύτη είναι η αντίσταση που συνάντησε στον Ταρσό τον Φενεού, αλλά και στο οχυρό τον Πολυφεγγίου της Νεμέας. Το καλοκαίρι του ιδίου έτους, επέστρεψε στον Ακροκόρινθο, όπου η πολιορκία συνεχιζόταν. Ο Μωάμεθ, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούσε να καταβάλει με τα όπλα τους εγκλείστους, άφησε το λιμό και την έλλειψη τροφών να τον "παραδώσουν" το φρούριο. Έτσι, ο φρούραρχος Ασάνης συνθηκολόγησε την παράδοσή τον, την 6η Αυγούστου 1458. Έκτοτε, η Κορινθία, όπως και όλη η Πελοπόννησος, περιήλθε σε τουρκική κατοχή.

Παρόλα αυτά, οι Βενετοί που πάντα έβλεπαν με καλό μάτι την κατοχή τον Μοριά, βρίσκονταν σε διαρκή δια-μάχη με τους Τούρκους -παρά τις διαρκείς υπογραφές ειρήνης. Στα πλαίσια αυτών των διενέξεων, τον Αύγουστο τον 1463 Ενετοί, 'Ελληνες και Αλβανοί κατέλαβαν τον Άγιο Βασίλειο, ενώ ο Ενετικός στόλος κατέπλεε σεις Κεχρεές και στη συνέχεια οχύρωσαν τον Ισθμό, με σκοπό να αποκλείσουν τους Τούρκους της Κορίνθου, από πιθανή βοήθεια. Στις 20 Οκτωβρίου δόθηκε μάχη κάτω από τον Ακροκόρινθο, αλλά λίγες μέρες αργότερα, φοβούμενοι τα ισχυρά τουρκικά στρατεύματα, που κατευθύνονταν εναντίον τους, έλύσαν την πολιορκία και αποσύρθηκαν στο Ναύπλιο. Το Δεκέμβριο τον 1481, ο Μέξας Μπονζίκης εισέβαλλε στην Κόρινθο, έσφαξε τον βοεβόδα και αποκόμισε λάφύρα.

Στις 7 Αυγούστου τον 1687, ο Ενετός αρχιστράτηγος Μοροζίνης κατέλαβε την Κόρινθο μισοκατεστραμμένη, ενώ το καλοκαίρι τον 1692 οι Τούρκοι προήλασαν στον Ισθμό και κατέκαψαν την πόλη και πολιόρκησαν χωρίς επιτυχία τον Ακροκόρινθο. Τελικώς, μετά και τον τρίτο Βενετοτονρκικό πόλεμο με τη συνθήκη τον Κάρλοτς (1699), η Πελοπόννησος αποδόθηκε στούς Βενετούς κι έτσι και στην Κορινθία, όπως και σε όλο το Μοριά, άρχισε η δεύτερη Ενετοκρατία, που κράτη-σε μέχρι το 1715, όταν στις 10 Ιουνίου ο Σερασκέρης Μεγάλος Βεζύρης στρατοπέδεύσε, με πλήθος στρατού, στο Σολύγειο λόφο και πολιόρκησε τον Ακροκόρινθο. Το κάστρο παραδόθηκε πολύ γρήγορα, με συνθηκολόγηση την 20η Ιουλίου κι έκτοτε η Κορινθία περιήλθε και πάλι στα χέρια των Τούρκων.

Λίγο πριν ξεσπάσει επίσημα η επανάσταση τον '21, αρχές τον έτους, η οικογένεια των προκρίτων Νοταράδων, που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Τούρκο διοικητή της πόλεως Χουσεΐν Κιαμίλμπεη, αντιδρούσε έντονα στην ιδέα της Επαναστάσεως. Έτσι, ο Σωτηράκης Νοταράς, παρά το γεγονός ότι είχε ειδοποιηθεί από τον ηγούμενο τον Αγίου Γεωργίου τον Φενεού, Ναθαναήλ, να μην υπακούσει στην πρόσκληση των Τούρκων και να μην πάει στην Τριπολιτσά, ξεκινά για την πόλη, ενώ ο Ανδρίκος Νοταράς, αφού έστειλε επιστολή στον Ναθαναήλ, όπού τον συμβούλευε να εμποδίσει κάθε εκδήλωση επαναστάσεως, δέχθηκε να πάει ως όμηρος στον πύργο τον Κιαμήλ Μπέη.

Εν τω μεταξύ, από την αρχή τον έτους, στο μοναστήρι τον Αγίου Γεωργίου στο Φενεό, έχει συσταθεί το αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, υπό τον ηγούμενο Ναθαναήλ, με τη συνδρομή των ηγούμένων της Παναγίας τον Βράχου Νεμέας Δανιήλ Παμπούκη και των Ταξιαρχών Αμβρόσιο Σινάίτη. Στις συσκέψεις, που σκοπό είχαν την οργάνωση της επανάστασης, πήραν μέρος οι οπλαρχηγοί της Κορινθίας, Γκολφίνος Πετιμεζάς, Αναγνώστης Κορδής, Χρήστος Ζαχολίτης, Αναγνώστης Μπελίτσης, Αναγνώστης Μπισμπίκης οι κλεφτοκαπεταναίοι σύντροφοι τον Κ. Κολοκοτρώνη, Αναγνώστης Οικονομόπονλος, Παπα-Γεώργιος Νίκας αρχηγός της Καστανιάς, Παπα-Θανάσης Πιτσούνης αρχηγός της Βόχας, καπετάν Γιώργος Δανόπουλος της Νεμέας, Παναγιωτάκης Γεραρής της Ζάχολης, ο ηγούμενος τον μοναστηριού τον Προφήτη Ηλία, Γερμανός και άλλοι φιλικοί, όπως οι Οικονομαίοι της Γκούρας, ο Σακελλάριος από τα Καλύβια, ο Γεωργάκη ς Μιχαήλ από τη Σολνγεία.

Στις 14 Μαρτίου τον 1821, στον Άγιο Γεώργιο της Ζάχολης έγινε πανηγυρική δοξολογία και υψώθηκε η ση-μαία της Επανάστασης, μετά χαρακτηριστικά σύμβολα της Φιλικής Εταιρίας. Την επομένη, ο Γ. Δανόπονλος, οπλαρχηγός της Νεμέας, σκότωσε στα Δερβενάκια τον τάταρη της Κορίνθου, ενώ, ταυτόχρονα, ο Γκολφίνος Πετμεζάς σκότωσε στο Λιόντι τον εισπράκτορα τον Κιαμίλμπεη. Την ίδια μέρα, συγκεντρώθηκαν στην Περαχώρα οι Φιλικοί πρόκριτοι, στα Δερβενοχώρια αποφασίστηκε η επανάσταση και η συγκέντρωση οπλοφόρων στα Μεγάλα Δερβένια των Γερανείων.

Ο Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια τον πανηγυρίζουν τη νίκη στα Δερβενάκια.

 Εν τω μεταξύ, στην ορεινή Κορινθία (Φενεό και Ζάχολη) επικρατούσε αναβρασμός και τα επαναστατικά επεισόδια πύκνωναν.

Οι Κορίνθιοι ζήτησαν, τότε, από τους Καλαβρυτινούς αγωνιστές να στείλουν αρχηγό, αφού ο Πανούτσος Νοταράς είχε αρνηθεί να ηγηθεί της Επανάστασης. 'Ετσι, στην Κορινθία κατέφθασαν οι Πετμεζαίοι και ο Παπανίκας και, αφού συγκέντρωσαν όλους τους αποφασισμένους άντρες, ξεσήκωσαν την περιοχή. Στις 27 τον μηνός άρχισε η πολιορκία των Τούρκων τον Ακροκορίνθου, των οποίων όμηρος παρέμενε ο Ανδρίκος Νοταράς.

Εν τω μεταξύ, οι Περαχωρίτες, που από τις 23 Μαρτίού είχαν επαναστατήσει υπό το Γιάννη Χατζή Μελέτη και είχαν στήσει στρατόπεδο στην Περαχώρα, ήλθαν προς ενίσχυση των πολιορκούνεων, ενώ οι Δερβενοχωρίτες στρατοπέδευσαν στο Εξαμίλι, κλείνοντας έτσι τον Ισθμό και καθιστώντας την πολιορκία τον κάστρου ακόμη ισχυρότερη.

Στις 22 Απριλίου, ο Κεχαγιάμπεης πέρασε την έρημη από κατοίκους Βόχα, στρατοπέδευσε στο Λέχαιο, ενώ στρατιωτικά τον τμήματα, πέρασαν σεις Κεχρεές για να κυκλώσουν την Κόρινθο. Η Νονρή Χανούμ, μητέρα τον Κιαμήλ, διέταξε το Θάνατο τον Ανδρίκον Νοταρά και η εντολή της εκτελέστηκε αμέσως. Ο Κεχαγιάμπεης κατάφερε, τελικά, να λύσει την πολιορκία, ανέβηκε στο κάστρο στις 23 Απριλίου, άφησε ενισχύσεις, έκαψε την Κόρινθο και προχώρησε προς τον αργολικό κάμπο.

Η πολιορκία επανασυστήθηκε, αλλά μέχρι το φθινόπωρο παρέμεινε χαλαρή και οι Τούρκοι πέτυχαν με επιθετικές εξόδους την εύρεση τροφής. Στις 8 Οκτωβρίου, ο Νικόλαος Χριστοδούλου Σολιώτης διορίστηκε νέος αρχηγός της πολιορκίας και η πρώτη τον επιχείρηση ήταν η κατάληψη τον οχυρού τον Πεντεσκονφίον, από όπου μόνο μπορούσε να προσβληθεί ο Ακροκόρινθος, ενώ απέκοψε τις ανεφοδιασεικές οδούς των Τούρκων. 'Ετσι, η απελπισμένη προσπάθεια της 14ης Νοεμβρίού για ανεφοδιασμό των έγκλειστων, απέτυχε οικτρά, στοίχισε μάλιστα στους Τούρκους πολλά Θύματα και βύθισε τους πολιορκούμενους στην απελπισία. Η έλλειψη τροφίμων, οι επιδημίες που άρχισαν να τη συνοδεύουν, αλλά και η ψυχολογική επίδραση της πτώσης της Τριπολιτσάς και της αιχμαλωσίας τον Κιαμίλμπεη, ανάγκασαν την Νονρή Χανούμ να ζητήσει από τους 'Ελληνες, να φέρουν το γιο της στο στρατόπεδο, για να συνεννοηθεί μαζί τον την παράδοση τον φρουρίου.

Έτσι, όταν, ο Υψηλάντης έλαβε την πρόσκληση.των Κορινθίων για να μεταβεί με τον μπέη στην Κόρινθο, συγκάλεσε στις 10 Δεκεμβρίου τον 1821 συμβούλιο με τα μέλη της Γερουσίας, όπου αποφασίστηκαν οι βασικοί όροι παράδοσης τον φρουρίου.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Υψηλάντης με τους Πετρόμπεη, Κρεββατά, Αναγνωσταρά, Παπαφλέσσα, Χριστόπουλο και Κορίνθου Κύριλλο έφτασε στην Κόρινθο, όπου ενώθηκε με τον Κολοκοτρώνη, που ήταν ήδη εκεί από τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου έφτασε και ο Κιαμίλμπεης, ο οποίος φαινόταν, πια, μάλλον απρόθύμος να παραδώσει το κάστρο, ενώ παράλληλα αρνούνταν να αποκαλύψει πού ήταν κρυμμένοι οι Θησαυροί τον.

Αρχές Ιανοναρίον τον 1822, η πείνα και οι κακουχίες είχαν εξαντλήσει τους Τούρκους. Έτσι, στις 10 τον μηνός, Αλβανοί και Λαλαίοι έγκλειστοι συμφωνούν να παραδώσούν τα όπλα τους και να φύγουν για τη Ρούμελη ασφαλείς.

Μετά από αυτό, στις 14 Ιανοναρίον, ο Κιαμίλμπεης αναγκάστηκε να παραδώσει το φρούριο, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει πού είχε κρυμμένους τους Θησαυρούς τον. Μετά την παράδοση τον Κάστρού, στην Κόρινθο εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της "Προσωρινής Διοικήσεως" και η "Εθνική βουλή" στο μέγαρο τον πρόκριτου και Γερουσιαστή Οεοχάρη Ρέντη, ενώ στο ίδιο μέγαρο έγιναν οι εγκαταστάσεις τον πρώτον Νομισματοκοπείού και τον πρώτον Τυπογραφείου, που τύπωσε το Πρώτο Σύνταγμα και την περίφημη "Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας".

Τον Ιούνιο τον 1822, ο πασάς της Λάρισας Δράμαλης, ανέλαβε να καταστείλει την επανάσταση. Έτσι, αφού, κατάφερε να συγκεντρώσει 25.000 άνδρες, στις 6 Ιουλίον, χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση έφτασε στην Κόρινθο και εκμεταλλευόμενος τούς κακούς χειρισμούς των Ελλήνων, στις 8 Ιουλίον έγινε κύριος τον Ακροκορίνθου, ενώ στις 12 Ιουλίον, αφού άφησε λίγους άνδρες στο κάστρο, έφθασε έξω από το Άργος, προελαύνοντας προς την Αργολίδα.

Τέλος τον μήνα, ο Δράμαλης, κουρασμένος από την πολιορκία τον Άργους, αποφάσισε να γυρίσει στην Κόρινθο, προσπάθησε, ωστόσο, να παραπλανήσει τους 'Ελληνες, πως πήγαινε προς την Τριπολιτσά. Ο Κολοκοτρώνης, όμως, δεν έπεσε στην παγίδα και οχύρωσε τα Δερβενάκια, σίγουρος ότι ο τουρκικός στρατός Θα περνούσε από κει. Εν τω μεταξύ, στο Αγιονόρι είχε στρατοπεδεύσει εκείνες τις ημέρες ο Νικηταράς και οι Φλεσσαίοι. Την άλλη μέρα το πρωί, οι σκοπιές των γύρω λόφων ειδοποίησαν πως οι Τούρκοι κατευθύνονταν προς το Δερβενάκι. Ήταν το μεσημέρι της ίδιας μέρας (26 Ιονλίον), όταν η εμπροσθοφυλακή της στρατιάς τον Δράμαλη έφτασε στο Παληόχανο και, αφού ο Κολοκοτρώνης περίμενε να μαζευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος όγκος τον στρατεύματος στα στενά, διέταξε, γενική επίθεση. Πανικόβλητοι οι Τούρκοι προ-σπάθησαν να ξεφύγούν προς την περιοχή τον Αγίου Σώστη, όμως, εκεί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά των Ελλήνων, αφού τους περίμενε ο Νικηταράς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες έγινε αληθινή σφαγή. Η τρομερή καταστροφή ανάγκασε το Δράμαλη να αποσυρθεί στην Τίρυνθα, ενώ ο Νικηταράς με τον Παπαφλέσσα πήγαν στο Αγιονόρι.

Τη νύχτα της 27ης προς 28η Ιονλίον, ο Δράμαλης αποφάσισε, μέσω της οδού τον Αγιονορίον και κατόπιν μέσω Κλένιας, να φτάσει στην Κόρινθο. Το σχέδιο τον, όμως, διαφοροποιήθηκε και κινήθηκε προς το Στεφάνι κι από κει προς τον Άγιο Βασίλειο, για να χτυπήσει το Νικηταρά, που ήταν περισσότερο απομονωμένος.

Ταυτόχρονα, στο δρόμο τον Αγιονορίον έστειλε μικρή δύναμη τον στρατού, για να απασχολήσει τους Φλεσσαίονς να μην προστρέξουν σε βοήθεια τον Νικηταρά. Μετά από μικρή υποχώρηση τον ελληνικού στρατού, ο Δράμαλης στράφηκε προς το στενό, που από το Στεφάνι οδηγούσε στο Αγιονόρι. Τότε, συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή των Τούρκων, αφού ο Νικηταράς τους πρόλαβε και η στρατιά τον Δράμαλη βρέθηκε ανάμεσα σε δύο πυρά. Ο Δράμαλης μόλις που κατάφερε να διαφύγει στην Κόρινθο.

Ο Κολοκοτρώνης με τους άλλους οπλαρχηγούς αποφάσισαν, στις 30 Ιουλίου, να πολιορκήσούν το Δράμαλη στην Κόρινθο και να αποκόψουν κάθε έξοδό τον, προς τη δυτική Πελοπόννησο ή προς τη Στερεά. Η κατάληψη επίκαιρων σημείων στο Σούλι και στο Βασιλικό, στον Άγιο Σώσιη και στον Άγιο Βασίλειο, στην Κλένια και στα Μεγάλα Δερβένια των Γερανείων, οργανώθηκε συστηματικά. Στις 7 και 12 Αυγούστου ο Δράμαλης, μετά την μερική ανασύνταξη των δυνάμεων του, δοκίμασε να σπάσει τον κλοιό, κατευθύνθηκε προς το Κιάτο και το Βασιλικό και στις 20 Αυγούστου συγκρούστηκε με τους 'Ελληνες, λίγο έξω από το Κιάτο. Η προσπάθειά τον απέτυχε, παρά τις απώλειες που υπέστησαν οι 'Ελληνες, αφού τότε φονεύθηκε ο Αναγνώστης Πετμεζάς και ο δεκαεπτάχρονος γιος τον, Σωτήρης. Νέα επιχείρηση, τον απελπισμένου πια Δράμαλη, προς την Κλένια απέτυχε επίσης, ενώ γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου, η τελευταία τον προσπάθεια, προς τη Μεγαρίδα, απέτυχε από ξηράς και Θαλάσσης, ταυτόχρονα. Τέλη Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου ο Τούρκος Πασάς πέθανε από τη λύπη τον, εγκλωβισμένος στο κάστρο τον Ακροκορίνθου.

Τα υπολείμματα της μεγάλης στρατιάς τον Δράμαλη (3.500 - 4.000 άτομα) με επικεφαλής τον Ντελή Αχμέτ πήραν τον παραλιακό δρόμο Κορίνθού - Βόστιτσας για να φθάσουν στην Πάτρα. Στις 4 Ιανουαρίου 1823 την πορεία τους παρεκώλνσαν συστηματικά οι Ζαχολίτες με τον οπλαρχηγό Π. Γεραρή στη Θέση "Μαύρα Λιθάρια" και τελικά, συνεργαζόμενοι με τους καλαβρυτινούς οπλαρχηγούς, εγκλωβίσανε και εξουδετερώσανε ολοσχερώς τους Τούρκους. Μόλις 800 άνδρες περισώ-θηκαν στα πλοία τον Γιονσούφ Πασά.

Αρχές Ιουλίου τον 1823, η πολιορκία τον Ακροκορίνθου συνεχίζεται υπό τον Ιωάννη Νοταρά, μέχρι τον Οκτώβριο τον ιδίον έτούς, οπότε οι έγκλειστοι ζητούν τον Κολοκοτρώνη, για να διαπραγματευτούν την πα-ράδοσή τους. Ο Ακροκόρινθος παραδόθηκε οριστικά στους 'Ελληνες το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου 1823 κι έκτοτε έμεινε ελληνικός.

Το πρώτο εξάμηνο τον 1824, η πολιτική κρίση που υπέβοσκε από την αρχή τον Αγώνα, εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, με αντιμαχόμενους από τη μία τους σημαντικότερους στρατιωτικούς της Πελοποννήσου, με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη και από την άλλη τον κύκλο τον Μαυροκορδάτου. 'Ετσι, το Μάρτιο τον ιδίον έτους, οι Νοταραίοι, Πανοντσος και Ιωάννης, πολιόρκησαν μαζί με άλλους οπλαρχηγούς τον Ακροκόρινθο. Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, που έτρεξε σε βοήθεια τον φρούραρχου Χελιώτη, δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα, αφού οι περισσότεροι οπλαρχηγοί τον βρίσκονταν σε μυστικές συνεννοήσεις με τους Κουντουριωτικούς και έτσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Κλημέντι, όπου είχε το στρατόπεδό τον. Στις 19 Μαρτίου, μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις των πολιορκητών, ο Χελιώτης παρέδωσε το Κάστρο στους Νοταραίους, οι οποίοι όρισαν φρούραρχο τον Γ. Κίτσο. Στο τέλος τον ίδιον χρόνον, Ρουμελιώτες, που υπό τον Γκούρα κατέβηκαν μετά από πρόσκληση τον Κωλέττη στην Πελοπόννησο, διέπραξαν αγριότητες και λεηλασίες στην Κορινθία, κυρίως στα Τρίκαλα, σαν να ήταν εχθρική χώρα.

Εν τω μεταξύ, μεσούσης της διχόνοιας και τον αλληλοσπαραγμού, στις 12 Φεβρουαρίου τον 1825, ο Ιμπραήμ Πασάς φτάνει με τον Αιγυπτιακό στόλο στη Μεθώνη και κάνει απόβαση. Λεηλατώντας και καταστρέφοντας, προελαύνει στην Πελοπόννησο και αναγκάζει -πιτέλους- τους "Ελληνες να μονιάσούν, για να αντιμετωπίσουν τον καινούριο κίνδυνο. Ο Κολοκοτρώνης ελευθερώνεται από τη φυλακή κι αναλαμβάνει "Γενικός Αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου".

Ο Γέρος τον Μοριά, με το σύνθημα "Τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους", αντιδρά δυναμικά και εγκαθιστά το κινητό Στρατηγείο τον σε διάφορα σημεία της Κορινθίας (στον Άγιο Γεώργιο της Νεμέας, στο Ζευγολατιό της Βόχας, στο Κλημεντοκαίσαρι, στην Καστανιά, στον Άγιο Γεώργιο τον Φενεού και στην Ζάχολη) εφαρμόζοντας κλεφτοπόλεμο. Τα κορινθιακά στρατεύματα έχουν οχυρώσει τα Δερβενάκια, ενώ ο Ακροκόρινθος παραμένει στα ελληνικά χέρια. Ο Ιμπραήμ, ωστόσο, πέρασε με τις στρατιές τον από τη Στυμφαλία, το Φενεό και τη Ζάχολη προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Μάλιστα, το 1826, άντρες τον Ιμπραήμ προερχόμενοι από το Φενεό και κατενθννόμενοι προς το Δερβένι, πυρπόλησαν τη Ζάχολη.

Τελικώς, μετά τη ναυμαχία τον Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο τον 1827, η στρατιά τον Ιμπραήμ διαλύθηκε και η Πελοπόννησος, μαζί και η Κορινθία, απελευθερώθηκαν οριστικά και απετέλεσαν τον πυρήνα τον πρώτον ελληνικού κράτούς, τον οποίον η απόλυτη ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε, επίσημα, στις 22 Ιανουαρίου τον 1830, με το πρωτόκολλο τον Λονδίνου.

Βιβλιογραφία

Κορινθία. Φυσικό περιβάλλον , ιστορία ,μνημεία , οικολογικές και πολιτιστικές διαδρομές. Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κορινθίας , 2005

1. Προσωρινά Στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας, 1999
2. Υδατοκαλλιέργειες στο Νομό Κορινθίας, 'Εκδοση Ν.Α. Κορινθίας
3. Στοιχεία Συστάσεως και εξελίξεως των Δήμων και Κοινοτήτων (27 Νομός Κορινθίας), 'Εκδοση της Κεντρικής 'Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος, ΑΘήνα 1962
4. ΑΘ. Σταγειρίτη, Ωγυγία, Εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψη
5. Kerenyi Κ., Ελληνική Μυθολογία, Εκδόσεις Εστία
6. Ιστορία τον Ελληνικού Έθνους, Εκδόσεις Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.
7. Ν. Παπαχατζή, Παυσανίου Ελλάδος Περιήyησις, Κορινθιακά -Λακωνικά, Εκδ. Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, ΑΘήνα 1976.
8. Πέππα Ι., Μεσαιωνικές Σελίδες της Αρyολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής, Αθήνα 1990
9. Τον ιδίον, Μεσαιωνικές Σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, ΑΘήνα 1990
10. Λάμπη Αποστολίδη, Η Κορινθία στην Επανάσταση τον 1821, τόμοι Α' και Β', Εκδόσεις Κορινθιακή Βιβλιοθήκη
11. Ματθ. Ανδρεάδη, Η Κορινθία μετά το 1821, Εκδόσεις "Κορινθιακή Βιβλιοθήκη"
12. Γ. Σπηλιώτη, Βυζαντινοί Ναοί της περιοχής τον Σοφιχού
13. Σ. Τσεκούρα, Το χωριό Αθίκια χθες και σήμερα, Αθήνα 1994
14. Σμ. Αγγελίδου, Οδοιπορικό ιστορικό - αρχαιολογικό
15. 1ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου, Παλιές και σημαντικές εκκλησίες τον Δήμου Ξυλοκάστρου
16. Π.Χ. Δορμπαράκη - Κασ. Πανουτσοπούλου, Η περιοχή της Ευρωστίνης Κορινθίας, 'Εκδοση Συλλόγου Ευρωστινίων Gutenberg
17. Νικ. Γ. Παπανδρεάδη, Ιστορία και Λαοyραφία της Ζάχολης
18. Μιχ. Κορδώση, Αρχαία και Πρωτοβυζαντινή Τενέα, Ιωάννινα 1999
19. Βυζαντινά και Χριστιανικά Μνημεία, 'Εκδοση τον δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας
20. Φυσικά Οικοσυστήματα της Κορινθίας, έκδοση Ν.Α. Κορινθίας 21. Όρος Κυλλήνη (Ζήρεια), έκδοση Ν.Α. Κορινθίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο