Φενεός

Γνωρίστε τον Φενεό

Φενεός, ένας απο τους ομορφότερους ορεινούς δήμους του Νομού Κορινθίας με έδρα το χωριό Γκούρα . Δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ώς «Κορινθιακή Ελβετία» λόγω της φυσικής του ομορφιάς, των αξιοθεατων και των τοπίων , μέρη τα οποία παραμένουν παρθένα καθώς η ανθρώπινη παρέμβαση είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη φύση.
Η περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο σε τριγωνικό σχήμα, περικυκλωμένο απο πυκνά δάση .
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ο πρώτος οικισμός στο Φενεό δημιουργήθηκε απο τους Πελασγούς ενώ το 1900 π.Χ κατοικήθηκε απο Αρκάδες.
Πλούσια είναι η ιστορία αυτής της περιοχής αφού στο Φενεό γεννήθηκε ο Ερμής, ο οποίος λατρευόταν ως τοπικός θεός και προς τιμήν του οργανώνονταν τα Έρμαια.
Η πεδιάδα του Φενεού κατά τη χειμερινή περίοδο, μετατρεπόταν σε λίμνη καθώς τα νερά των ποταμών Όλβιος και Δόξα δεν είχαν εξοδο προς τη θάλασσα. Στη συνέχεια τα νερά έπεφταν στις καταβόθρες στους πρόποδες του όρους Σαιτάς.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής είχε κατασκευάσει τις καταβόθρες στον Σαϊτά , και από αυτές τις καταβόθρες κατέβηκε η θεά Δήμητρα στον Κάτω κόσμο για να αναζητήσει την Περσεφόνη.
Στα βορειοδυτικά κράσπεδα της πεδιάδας του Φενεού , κοντά στα σημερινά Καλυβάκια βρισκόταν η Ακρόπολη του Φενεού . Κατά τις ανασκαφές που έγιναν το 1958 έως το 1961 ανακάλυψαν Ναό ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο Θεο Ασκληπιό σύμφωνα με τις επιγραφές.
Δίπλα στην Αρχαία Φενεό, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη «Δόξα» στα νερά της οποίας υπάρχει ένα μικρό νησάκι με την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου που οι ντόπιοι το λένε Παλιομονάστηρο, καθώς εκεί ήταν παλαιότερα χτισμένη η μονή του Αγίου Γεωργίου.
Στα βόρεια της λίμνης δεσπόζει απο το 17ο αιώνα , όταν και μεταφέρθηκε απο την παλιά της τοποθεσία η μονή του Αγίου Γεωργίου η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 αφού αποτέλεσε έδρα της Φιλικής Εταιρίας.
Ασύγκριτης ομορφιάς είναι το μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου το οποίο είναι χτισμένο στη σκιά ενός τεράστιου βράχου . Ο ναός του μοναστηριού είναι χτισμένος σε μια σχισμή του βράχου και είναι πάντα ανοιχτός για τον επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια.
Αξίζει να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά(Γκούρα,Φενεός,Μάτι,Μοσιά,Μεσινό Αρχαία Φενεός, Στενό και Πανόραμα) και να θαυμάσετε τα όμορφα αρχοντικά, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τις όμορφες πλατείες τους, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Φενεού .

Ιστορικό Σημείωμα

Ο Φενεός ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας ενώ σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Κορινθίας.
Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, βρισκόταν σε πλούσια πεδιάδα που την διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας . Όταν τα ποτάμια αυτά κατέβαζαν πολύ νερό η πεδιάδα δεν πλημμύριζε, αφού τα νερά τους έβρισκαν διέξοδο στις καταβόθρες. Τα νερά αναδύονταν ξανά μετά από μεγάλη απόσταση, εκεί που ήταν και οι πηγές του Λάδωνα.
Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Βρίσκετε κοντά στα χωριά Φενεός και Αρχαία Φενεός.
Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων, πινακίδες. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δεί και τις καταβόθρες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα και σήμερα.

Ιστορία :Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ο πρώτος οικισμός στο Φενεό, δημιουργήθηκε οπό τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900 π.Χ. κατοικήθηκε από Αρκάδες. To 1500 π.Χ.οι Αχαιοί δημιούργησαν το Μυκηναϊκό κέντρο του Φενεού, οι οποίοι υπό την αρχηγία του βασιλικά των Αρκάδων Αγαθήνορα έλαβαν μέρος με 60 πολεμιστές στον Τρωικό Πόλεμο.
Στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν οι ναοί : της Κιδαρίας Δήμητρας, της Ελευσίνιας Δήμητρας στον οποίο υπήρχαν δυο λατρευτικοί λίθοι και οι ιερείς του ναού τελούσαν μυστήρια, του Ασκληπιού και του Φενεάτου Ερμή μέσα στον οποίο υπήρχε άγαλμα του θεού που το είχε φιλοτεχνήσει ο Αθηναίος Εύχειρ.
Στην Φενεό υπήρχαν και οι τάφοι του αδελφού του Ηρακλή Ιφικλή πατέρα του Ιόλαου, του Μυρτίλου από τον οποίο έχει ονομαστεί το Μυρτώο πέλαγος, και του Αίπυτου έξω από την πόλη

Μυθολογία : Οι ποταμοί Όλβιος και Δόξα μετέφεραν τους χειμώνες τα νερά τους στην πεδιάδα, καθώς δεν είχαν έξοδο προς τη θάλασσα, μετατρέποντας την πεδιάδα σε λίμνη, ενώ οι καταβόθρες που συνεχίζουν να βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σαϊτάς «ρουφούσαν» τα νερά της λίμνης.Τις καταβόθρες αυτές ο μύθος λέει ότι τις είχε σκάψει ο ίδιος ο Ηρακλής για να διώξει τα νερά που λίμναζαν εκεί. Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι καταβόθρες αυτές ήταν είσοδος στον Άδη και από εκεί κατέβηκε η Δήμητρα όταν έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. Ένας τρίτος μύθος λέει ότι κάποτε ο Ηρακλής πήγε στους Δελφούς για να πάρει κάποιον χρησμό, η Πυθία αρνήθηκε να του δώσει, και τότε ο Ηρακλής άρπαξε τον τρίποδα και τον έφερε στον Φενεό με σκοπό να ιδρύσει εκεί άλλο μαντείο. Στον Φενεό όμως τον περίμενε ο Απόλλων , βλέποντας ο Δίας τα αδέλφια έτοιμα να τσακωθούν ρίχνει ανάμεσα τους κεραυνό, τέλος ο Απόλλων πήρε πίσω τον τρίποδα και ο Ηρακλής το χρησμό που ήθελε.

Πηγή : wikipedia

Τοπικές κοινότητες

Αξιοθέατα

Δείτε τα αξιοθέατα του Φενεού, του Δήμου αλλά και όλου του Νομού 

Δραστηριότητες

Γεμίστε τον χρόνο σας με μοναδικές εμπειρίες

Πιστοποιημένες παραγωγές

Φαβα Φενεού

Την ελληνικού προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η παραγωγή και καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβας Φενεού» πραγματοποιείται κυρίως στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του Νομού Κορινθίας στην Πελοπόννησο. Το προϊόν αυτό καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Η τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό οικογενειακή, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του προϊόντος «Φάβα Φενεού».
Η νέα ονομασία, είναι η 104η της Ελλάδος, και θα προστεθεί στα περισσότερα από 1360 προϊόντα που προστατεύονται ήδη και τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων Πιστοποίηση.

Φασολια Φενεού

Ο Φενεός είναι ένα οροπέδιο στην ορεινή Κορινθία που φτάνεις εκεί αφού περάσεις το μαγικό τοπίο της λίμνης Στυμφαλίας. Η περιοχή διακρίνεται για το μικρόκλιμά της που καθιστά την περιοχή ξεχωριστή για τη φυσική της ευφορία και γονιμότητα. Τα όσπρια του Φενεού είναι ονομαστά για τη νοστιμάδα τους μάλιστα η περιοχή έχει κατοχυρώσει ως προϊόν ΠΓΕ τα φασόλια βανίλιες Φενεού. "greekgastronomyguide.gr"

Εξυπνος Χάρτης

Περισσότερα Για Τον Νομό

Στυμφαλία

Αξιοθέατα

Στυμφαλία

Δραστηριότητες

Στυμφαλία

Ιστορία