Φενεός

Γνωρίστε τον Φενεό

Η περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο σε σχήμα σχεδόν (κατά προσέγγιση) τριγωνικό, στεφανωμένο κυρίως από πυκνά δασοβουνά και γειτονεύοντας δυτικά με το Νομό Αχαΐας και νότια με το Νομό Αρκαδίας. Το οροπέδιο του Φενεού κουβαλάει στα σπλάχνα του μέρος της Ελληνικής Μυθολογίας. Η εύφορη πεδιάδα ανέκαθεν, το χειμώνα, μετατρεπόταν σε λίμνη, μιας και τα ύδατα που μετέφεραν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας, δεν έβρισκαν διέξοδο στη θάλασσα. Η πεδιάδα αποσυμφοριζόταν μέσω των καταβοθρών, που υπάρχουν στους πρόποδες του Σαϊτά.
Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Αρχαίας Φενεού (Καλυβίων), Γκούρας, Στενού, Φενεού (Συβίστας), Πανοράματος και Ταρσού. Έδρα του δήμου είναι η Γκούρα. Έχει έκταση 226.201 στρέμματα και πληθυσμό 2.197 κατοίκους (2001).

Χωριά και οικισμοί του Φενεού

Ιστορικό Σημείωμα

Ο Φενεός ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας, σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Κορινθίας. Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, βρισκόταν σε πλούσια πεδιάδα που την διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας, όταν τα ποτάμια αυτά κατέβαζαν πολύ νερό η πεδιάδα δεν πλημμύριζε, αφού τα νερά τους έβρισκαν διέξοδο στις καταβόθρες. Τα νερά αναδύονταν ξανά μετά από μεγάλη απόσταση, εκεί που ήταν και οι πηγές του Λάδωνα. Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Βρίσκετε κοντά στα χωριά Φενεός και Αρχαία Φενεός.

Περισσότερα

Αξιοθέατα

Δείτε τα αξιοθέατα του Φενεού, του Δήμου αλλά και όλου του Νομού 

Δραστηριότητες

Γεμίστε τον χρόνο σας με μοναδικές εμπειρίες

Πιστοποιημένες παραγωγές

Φαβα Φενεού

Την ελληνικού προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η παραγωγή και καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβας Φενεού» πραγματοποιείται κυρίως στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του Νομού Κορινθίας στην Πελοπόννησο. Το προϊόν αυτό καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Η τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό οικογενειακή, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του προϊόντος «Φάβα Φενεού».
Η νέα ονομασία, είναι η 104η της Ελλάδος, και θα προστεθεί στα περισσότερα από 1360 προϊόντα που προστατεύονται ήδη και τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων Πιστοποίηση.

Φασολια Φενεού

Ο Φενεός είναι ένα οροπέδιο στην ορεινή Κορινθία που φτάνεις εκεί αφού περάσεις το μαγικό τοπίο της λίμνης Στυμφαλίας. Η περιοχή διακρίνεται για το μικρόκλιμά της που καθιστά την περιοχή ξεχωριστή για τη φυσική της ευφορία και γονιμότητα. Τα όσπρια του Φενεού είναι ονομαστά για τη νοστιμάδα τους μάλιστα η περιοχή έχει κατοχυρώσει ως προϊόν ΠΓΕ τα φασόλια βανίλιες Φενεού. "greekgastronomyguide.gr"

Εξυπνος Χάρτης

Περισσότερα Για Τον Νομό

Στυμφαλία

Αξιοθέατα

Στυμφαλία

Δραστηριότητες

Στυμφαλία

Ιστορία