Η Ακρόπολη της Τιτάνης

Mε λίγα λόγια

Add Trip Plan Remove Trip Plan

Η Τιτάνη βρίσκεται 30 χλµ. νοτιοδυτικά του Κιάτου, σε υψόµετρο 580 µέτρων, στις ανατολικές παρυφές του όρους Βέσιζα (1.200 µ.). Έχει περίπου 300 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως µε τη γεωργία. Ορατή και σε µικρή απόσταση στα βορειοδυτικά του χωριού βρίσκεται η τειχισµένη Ακρόπολη της αρχαίας Τιτάνης, του σηµαντικότερου ex Urbis, ιερού της αρχαίας Σικυώνας. Σύµφωνα µε τον Παυσανία, η Τιτάνη πήρε το όνοµά της από τον Τιτάνα πρώτο κάτοικό της και αδελφό του Ήλιου.
Εδώ στην αρχαιότητα υπήρχε ναός του Ασκληπιού, τον οποίο είχε κτίσει ο Αλεξάνωρ, όταν έφτασε στη Σικυώνα. Το Ασκληπιείο της Τιτάνης ήταν ευρύτατα φηµισµένο θεραπευτήριο της αρχαιότητας, µιας και το άριστο κλίµα της περιοχής συντελούσε στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Από τα στοιχεία του τελετουργικού που αναφέρει ο Παυσανίας, φαίνεται ότι η λατρεία σ’ αυτό το µέρος ήταν αρχαιότατη, ίσως όµως τοπικών θεών, των οποίων διάδοχος υπήρξε ο Ασκληπιός. Γύρω από το ναό υπήρχαν οικήµατα για τη διαµονή των ασθενών αλλά και των υπηρετών του ναού. Μέσα στο ναό υπήρχαν τα αγάλµατα του Ασκληπιού και της θυγατέρας του Υγείας.
Η νότια πλευρά του υψώµατος όπου βρίσκεται η είσοδος του σηµερινού νεκροταφείου, αποτέλεσε και κατά την αρχαιότητα, την είσοδο στην αρχαία Ακρόπολη: νότια της εισόδου η εξαιρετικά απόκρηµνη πλευρά η οποία έµενε ανοχύρωτη και βόρεια ο µεγαλύτερος πύργος του τείχους.

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.