Ευρωστίνα – Ζάχολη

Mε λίγα λόγια

Add Trip Plan Remove Trip Plan

Η Ευρωστίνα (ή Ζάχολη) υπήρξε η πρωτεύουσα του παλαιού δήμου Ευρωστίνης και ήταν η «μητρόπολη» της Δυτικής Κορινθίας. Η Ζάχολη έχει μεγάλη ιστορία, καθώς προϋπάρχει του έτους 1500, το δε κάστρο της ονομαστικά μνημονεύεται ότι κατέπεσε με το μεγάλο σεισμό του 1402.

Τα πρώτα σπίτια έχουν χτιστεί στη θέση, όπου κατά την Τουρκοκρατία άρχιζαν σποραδικά τα Ζαχολίτικα Καλύβια.
Πρόκειται για ένα χωριό γεμάτο βρύσες, αλώνια και ξωκλήσια, που ζωντανεύει τις αναμνήσεις της παράδοσης, αφού διατηρεί αναλλοίωτη την παλιά μορφή των ελληνικών χωριών.
Στην είσοδο της Ευρωστίνης θα μαγνητίσει το βλέμμα σας ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χρονολογείται από το 1811. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο του Ιερού Ναού είναι οι δεκαεπτά τρούλοι, οι παραδοσιακές βρύσες και τα επτά κυπαρίσσια που στολίζουν την αυλή του Αγίου Γεωργίου. Αξίζει να επισκεφτείτε το ξωκλήσι της Παναγίας των Καταφυγίων που είναι χτισμένο στο κοίλωμα ενός βράχου, και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.
Στο οροπέδιο της Ζάχολης με το πυκνό δάσος μαύρης πεύκης θα δείτε το περίφημο ρέμα των Μύλων μία φυσική ρεματιά με λίμνες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια.

Το ωραιότερο αξιοθέατο του χωριού είναι ο Ζαχολίτικος ποταμός , που το διασχίζει.

Η Ζάχολη έχει μεγάλη προσφορά στον αγώνα του έθνους κατά την επανάσταση του 1821. Ανέδειξε δύο σπουδαίους οπλαρχηγούς, τον Παναγιωτάκη Γεραρή και τον Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη.

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.