Δήμος Κορινθίων Αξιοθέατα

Δείτε όλα τα αξιοθέατα του Δήμου

Διαδρομές στη πόλη

Άγαλμα Πηγάσου

___

Στη πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου της Κορίνθου, βρίσκεται το άγαλμα του Πηγάσου. Ο Πήγασος ήταν το κύριο σύμβολο της Αρχαίας Κορίνθου, αποτυπωμένος στους διάσημους Κορινθιακούς Στατήρες (ασημένιο νόμισμα μεγάλης αξίας), και αποτελεί και σήμερα το έμβλημα του Δήμου Κορινθίων και της πόλης της Κορίνθου.
Το φτερωτό άλογο, γεννήθηκε από την ένωση του Ποσειδώνα με τη Γοργόνα Μέδουσα κοντά στις πηγές του Ωκεανού (από κει πήρε και τ’ όνομα του), είναι σύμβολο του υδάτινου στοιχείου, το οποίο δαμάστηκε από τον Βελλεροφόντη, τον σημαντικότερο και μεγαλύτερο ίσως ήρωα των Κορινθίων, που κατέχει την θέση αυτή ακριβώς επειδή κατάφερε να υποτάξει τον Πήγασο με τη συνδρομή της Αθηνάς που του έδωσε τα χαλινάρια, τη στιγμή που έπινε νερό στην Άνω Πειρήνη στον Ακροκόρινθο (γνωστή ως Δρακονέρα).
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πήγασος εκτός από σύμβολο του υδάτινου στοιχείου, διαθέτει και την ικανότητα να δημιουργεί πηγές νερού, αφού του αποδίδονται η Άνω Πειρήνη και η Κρήνη των Μουσών στον Ελικώνα, η καλούμενη και Ιπποκρήνη.
Μάλιστα, η δημιουργία της Άνω Πειρήνης από τον Πήγασο, του απέδωσε και το προσωνύμιο «Πειρήνιος Πώλος» (το άλογο της Πειρήνης).

Πηγή

Χάρτης

Σύμπλεγμα αγαλμάτων Διογένη- Αλεξάνδρου στα Καλάμια


Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα αγαλμάτων αναπαριστά ένα πασίγνωστο γεγονός της ιστορίας: Την συνάντηση του Μ. Αλεξάνδρου με τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη τον Σινωπέα. Η ιδιαιτερότητα της συνάντησης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι στα πλαίσια της έγινε μία συνάντηση των δύο άκρων της τότε εποχής: Από την μία η απόλυτη εξουσία, ο πλούτος συνοδευόμενα από υψηλό μορφωτικό επίπεδο και διάθεση κατάκτησης, που προσωποποιούνταν στον Μ. Αλέξανδρο και από την άλλη η απόλυτη, συνειδητή, άρνηση της εξουσίας με διάθεση επιστροφής των ανθρώπων στις αρχέγονες φυσικές τους ρίζες, την λιτότητα και την αυτάρκεια, που προσωποποιούνταν στον Διογένη.
Και δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση αυτή έγινε στην Κόρινθο, καθώς και εκείνη την ιστορική περίοδο, η πόλη διατηρούσε την εξέχουσα θέση της ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις – κράτη και διέθετε μία ξεχωριστή ανεκτικότητα απέναντι στα διάφορα επαναστατικά ρεύματα που διέτρεχαν την ελληνική κοινωνία.

Πηγή

Χάρτης

 

Τα ψηφιδωτά της Κορίνθου


Η Κόρινθος έγινε η πρώτη πόλη στον Κόσμο που τοποθέτησε το 2010 ενυπόγραφα Ψηφιδωτά σε Πεζοδρόμια. Τα Ψηφιδωτά είναι έργα της αείμνηστης ζωγράφου Ε. Χαστούπη-Παρούση .

Πηγή

Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαία Κόρινθος

___

Τα ίχνη της ολβίας Κορίνθου είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Σταχυολογούμε:


Ο περίφημος και επιβλητικός, ακόμη και σήμερα, αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, με τους μονολιθικούς δωρικούς κίονες από τους οποίους εφτά παραμένουν όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αγοράς.Οι δωρικοί κίονες του πτερού ήταν 6 στις στενές πλευρές και 15 στις μακρές. Για τη στήριξη της οροφής υπήρχαν και εσωτερικές κιονοστοιχίες κατά μήκος του αρκετά επιμήκους σηκού, ο οποίος ήταν χωρισμένος σε δύο δωμάτια και επιπλέον σε πρόναο και οπισθόδομο που είχαν στην πρόσοψή τους ανά δύο κίονες ανάμεσα σε παραστάδες.
Ο ναός χτίστηκε περί το 530 π.Χ. Η αγορά είχε μορφή ορθογωνίου και διαστάσεις 160 μέτρα μήκος και 70 πλάτος. Τα κυριότερα κτίσματα που την περιβάλλουν είναι η νότια στοά, που σχηματίζεται από σειρά ομοιόμορφων καταστημάτων, καθένα από τα οποία ήταν χωρισμένο σε δύο δωμάτια. Μπροστά στα καταστήματα υπάρχει διπλή σειρά κιονοστοιχίας.

Περισσότερα
Χάρτης

Ακροκόρινθος

___

Ο Ακροκόρινθος, αυτό το φυσικό Μνημείο, από τότε που κάτω από την επιβλητική του προστασία πρωτοδημιουργήθηκε ένας μικρός οικισμός κοντά στον Ακροκόρινθο, η Εφύρα, ο οποίος στη συνέχεια εξελίχθηκε στην πάμπλουτη και περήφανη Κόρινθο, ήταν το φυσικό σημάδι της ύπαρξης της πόλης, και οχυρώθηκε κατά υποδειγματικό τρόπο, αποτελώντας το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της περιοχής από την αρχαιότητα ως τα νεώτερα χρόνια. Οι επιβλητικές του οχυρώσεις θεμελιώθηκαν στα μυκηναϊκά χρόνια και απέκτησαν μεγαλοπρέπεια μεταξύ του 7ου-6ου π.Χ. αιώνα., όταν η δυναστεία των Κυψελιδών (Κύψελος, Περίανδρος κλπ) έφθασε την Κόρινθο στο απόγειο της ακμής της. Το κάστρο του Ακροκορίνθου, σε όλη τη ύπαρξη του ήταν άπαρτο. Με τα 574μ. υψόμετρο, την άγρια μεγαλοπρέπειά του και το μοναδικό δώρο της φύσης (ή του θεού Ασωπού στον Σίσυφο) την πηγή της Άνω Πειρήνης, αντιστάθηκε σε κάθε εχθρό που θέλησε να καταλάβει το «Άστρο των Άστρων», τον «Παντεπόπτη και Κλειδοκράτορα της Πελοποννήσου», το «Κάστρον φοβερόν, το κάλλιον της Ρωμανίας». Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Πηγή

Χάρτης

Δίολκος

___

Οι Κορίνθιοι αντιλήφθηκαν οτι ο Ισθμός , εκτός από γραμμή αμύνης, ήταν πολύ σημαντικός για την ναυσιπλοΐα και συγκεκριμένα ότι το μικρό του πλάτος θα μπορούσε να επιτρέψει το πέρασμα των πλοίων από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό κόλπο και αντίστροφα και να διευκολυνθεί η επικοινωνία Ανατολής - Δύσης, απαλείφοντας την επικίνδυνη και μακρινή διαδρομή του περίπλου της Πελοποννήσου και του ακρωτηρίου του Μαλέα.
Περίπου τον 9ο πΧ αιώνα , άρχισαν να κατασκευάζουν έναν διάδρομο εγκάρσια του Ισθμού που ξεκινούσε από την σημερινή περιοχή της Ποσειδωνίας και κατέληγε στον Σχοινούντα (σημερινό Καλαμάκι), χωρίς ν’ ακολουθεί ευθεία πορεία για να αποφεύγονται οι μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες που θα καταπονούσαν τους εκτελούντες την έλκυση των πλοίων. Ο διάδρομος αυτός ονομάστηκε Δίολκος και ήταν παγκόσμια το πρώτο μέσο σταθερής τροχιάς.
Ο Δίολκος έμεινε σε λειτουργία επί 1600 χρόνια και δη έως έως το 1154, όπως προκύπτει από χάρτη του Άραβα Γεωγράφου Εδρεσή.

Πηγή

Χάρτης

Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών

___

Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών:

Οι Κεγχρεές ήταν το ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου, που κατείχε τον πρώτο, προς νότο της Ισθμίας, φυσικό όρμο. Στην τοποθεσία σήμερα περισώζονται ερείπια – σε στεριά και θάλασσα- από τους αντικριστούς μώλους του λιμανιού. Τα άκρα των μώλων είχαν μεταξύ τους απόσταση μόλις 20 μέτρα. Μέσα στο νερό, στα όρια του βορείου λιμενοβραχίονα, φαίνονται ερείπια μικρών ναϊσκόμορφων κτισμάτων, τα οποία ήταν αφιερωμένα, μάλλον, στον Ποσειδώνα και την Ίσιδα.Στον πυθμένα βρέθηκαν επίσης οι μοναδικής ομορφιάς πίνακες με ψηφιδωτό και γυαλί, του 4ου αι. μ.Χ, που σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας. Οι Κεγχρεες ήταν το ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου, από την οποία απείχε 70 στάδια και έφτασε στην μεγαλύτερη ανάπτυξη του κατά την εκατονταετία της Κορίνθου ως ρωμαϊκή Colonia. Επρόκειτο για το κατεξοχήν εμπορικό λιμάνι της Κορίνθου, το οποίο προέκυψε από τη διαμόρφωση του φυσικού όρμου, ενώ τα πρώτα τεχνικά έργα υπολογίζεται ότι έγιναν στα αρχαϊκά χρόνια.

Χάρτης

Βασιλική Λεχαίου

___

Βασιλική Λεχαίου:


Στο χώρο του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου οικοδομήθηκε η Βασιλική (Εκκλησία) η οποία αφιερώθηκε στον επίσκοπο Αθηνών Λεωνίδη που μαρτύρησε με επτά γυναίκες τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ , των οποίων τα σώματα ξέβρασε η θάλασσα σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για την  πιο επιβλητική παλαιοχριστιανική βασιλική στα Βαλκάνια με συνολικό μήκος περιπου 180 μέτρα η οποία ανασκάφηκε από τον καθηγητή Δημήτριο Πάλλα κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960 .

https://korinthiaguide.com
Χάρτης

 

Αρχαίο Στάδιο Ισθμίων.

___


Το στάδιο της Ισθμίας ήρθε στο φως από τον αμερικανό Αρχαιολόγο Oscar Broneer. Βρίσκεται ΝΔ του ναού του Ποσειδώνα και συγκεκριμένα ήρθε στο φως η αφετηρία του, όπου ήταν τοποθετημένη και η ύσπληγα, το ειδικό σύστημα αφέσεως των δρομέων, το οποίο ανακατασκευάστηκε και αποτελεί υπόδειγμα της πειραματικής αρχαιολογίας.
Το στάδιο αυτό κατασκευάστηκε περίπου τον 4ο πΧ αιώνα και κοντά στην αφετηρία του υπήρχε ο ναός του Παλαίμονα, προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκαν οι αγώνες των Ισθμίων. Στη συνέχεια, μετά την καταστροφή της Κορίνθου από τους Ρωμαίους, κατασκευάστηκε καινούργιο στάδιο από το οποίο σώζονται ελάχιστα κατάλοιπα.


Πηγή

Χάρτης

 

Κάστρο Αγιονορίου ή Κάστρο του Αϊνοριού

___

Το κάστρο Αγιονορίου αποτελεί έναν από τους υψηλής ποιότητας πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας. Η τοποθεσία του σε συνδυασμό με την μοναδική του θέα το έχουν αναγάγει σε σημείο μείζονος στρατηγικής σημασίας για την ιστορία του έθνους μας. Οι Αγιονορίτες είχαν επαφή με το κάστρο του Ακροκορίνθου, της Λάρισας του Άργους αλλά και το Αρμενόκαστρο του Καπαρελίου στην Αργολίδα.
To φρούριο του Αγιονορίου χρονολογείται ότι χτίστηκε τον 14ο μ.Χ. αιώνα (μεταξύ 1377 και 1450) από τους Φράγκους, πάνω στα ερείπια ακρόπολης παλαιότερου Βυζαντινού κάστρου. Επικρατέστερη άποψη για την ονομασία «Αγιονόρι» είναι αυτή που αναφέρει ότι στην περιοχή εγκαταστάθηκαν μοναχοί από το Άγιο Όρος, στη διάρκεια του 11ου αιώνα, γεγονός που εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών γύρω από το κάστρο. Άγιος Γεώργιος, Άγιος Στέφανος, Άγιος Μάρκος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Άγιος Ιωάννης Θεολόγος και φυσικά η Παναγιά, σκορπούν μνήμες ευλογιών.
Το κάστρο του Αγιονορίου χρησιμοποιήθηκε, επίσης, σαν στρατηγείο από τον Υψηλάντη και τον Παπαφλέσσα κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και συνδέεται άρρηκτα με μία από τις πιο βαρυσήμαντες και ένδοξες μάχες της, την μάχη του Δράμαλη, το 1822.
Τέλος, το φρούριο, συνολικής επιφάνειας 850 τ.μ. αποτελούνταν από 5 πύργους διαφόρων διαστάσεων, ο ψηλότερος εκ των οποίων έφθανε τα 12 μ.. Όλοι συνδέονταν μεταξύ τους με τείχος, ενώ μπροστά από την κύρια αψιδωτή πύλη του, είχε κτιστεί προμαχώνας. Η κατασκευή του στηρίχθηκε στη χρήση ορθογωνισμένων λίθων και ισχυρού ασβεστοκονιάματος..

Χάρτης

Μουσεία

Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

___


Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που εκτίθενται.
Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1930, αποτελείται από 4 αίθουσες και δύο στοές. Στον προθάλαμο υπάρχει ένα τμήμα από μωσαϊκό του 4ου αιώνα πΧ με παράσταση δύο Γρυπών που μάχονται με ένα άλογο. Το μωσαϊκό αυτό, είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά μωσαϊκά που έχουν βρεθεί.
Ακόμα εκτίθεται μία σπάνια αρχαϊκή Σφίγγα του 6ου πΧ αιώνα, σε άριστη σχεδόν κατάσταση, δείγμα ώριμης αρχαϊκής τεχνοτροπίας της Κορινθιακής σχολής.
Υπάρχουν ακόμη πολύτιμα εκθέματα κεραμικής της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής με εξαιρετικά δείγματα της πρωτοκορινθιακής κεραμικής, καθώς και πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά ευρήματα, αγάλματα αυτοκρατόρων, χειρουργικά εργαλεία, σκεύη, νομίσματα.

Πηγή

Χάρτης

 

Μουσείο Ισθμίας

___


Το Μουσείο της Ισθμίας βρίσκεται δίπλα στον εκτενή Αρχαιολογικό χώρο. Αποτελείται από δύο αίθουσες, στις οποίες εκτίθενται μεγάλης αξίας ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στα Ίσθμια και τις Κεγχρεές, το δεύτερο λιμάνι - επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου.

Πηγή

Χάρτης

 

Λαογραφικό Μουσείο

___


Το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Κορίνθου ,Βάσου Πετροπούλου- Παν. Γαρταγάνη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Κοινωφελές Ίδρυμα, το οποίο συστήθηκε το 1976, από την Αλκμήνη Γαρταγάνη-Πετροπούλου. Σκοπός του είναι η ανεύρεση, συντήρηση, έκθεση, και προβολή λαογραφικού και ιστορικού υλικού καθώς επίσης και η διάδοση των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους αλλά και στο ευρύ κοινό.
Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου. Oι πλούσιες συλλογές του χρονολογούνται από τις αρχές του 19 αιώνα έως τα μέσα του 20ου και περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδος, με κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοιας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.
.

Πηγή

Χάρτης

Το κέντρο ιστορίας και επιστήμης «Γραμμή του Χρόνου».

___

Στο Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης «Γραμμή του Χρόνου», αναπτύσσονται, προβάλλονται και υλοποιούνται μία σειρά από εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα που σκοπό τους έχουν την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής μας. Παράλληλα προάγεται η επιστήμη σε όλες τις εκφάνσεις της και αναδεικνύεται η συμβολή των επιμέρους κλάδων της (Μαθηματικά, Φυσική, Γεωλογία, Μηχανική, κτλ.) στην εξέλιξη του κόσμου.

Το όραμα μας είναι μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσονται στην «Γραμμή του Χρόνου»,οι ενήλικοι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με την επιστήμη και τις εξελίξεις της καθώς και να μυηθούν στον θαυμαστό κόσμο της Αρχαίας Ελληνικής αλλά και Σύγχρονης Ιστορίας διότι η ιστορική γνώση σε ένα έθνος είναι βασική προϋπόθεση για την συνέχειά του στον Χρόνο.

Χάρτης

Η ενετική υδατογέφυρα στον Άσσο Κορινθίας

___

Η γέφυρα αυτή, που λειτουργούσε ως υδραγωγείο, κτίστηκε κατά τη Β' Ενετοκρατία (1687-1715), σε μια περίοδο με έντονη οικοδομική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ασσος, περίπου 12 χλμ. από την πόλη της Κορίνθου. Γεφυρώνει το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό Κόλπο.
Πρόκειται για μια λίθινη πολύτοξη γέφυρα υδραγωγείου, μεγάλων διαστάσεων, που αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα.

Η κατασκευή της χαρακτηρίζεται καλή. Εχει ύψος περίπου 8,50 μέτρα, μήκος 27 μέτρα και πλάτος υδραύλακα 2 μέτρα. Στο πρώτο διάζωμα η υδατογέφυρα αποτελείται από ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο που βαίνει σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία τοποθετούνται σε απόσταση από την όχθη και μέσα στην κοίτη του χειμάρρου.
Τόσο η εξωτερική παρειά της λιθοδομής των ακροβάθρων όσο και οι θολίτες του κεντρικού τόξου είναι κατασκευασμένα από καλά λαξευμένους πώρινους δομόλιθους. Το ενδιαφέρον είναι ότι σώζονται στα ακρόβαθρα οι οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της.

Πηγή (Βίντεο)

Χάρτης

Νεώτερα Μνημεία

https://korinthiaguide.com

 

Σιδηροδρομικός Σταθμός

___


Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου, έχει κατασκευαστεί το 1955 από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Αντώνη Δραγούμη και είναι ένα υπόδειγμα σύγχρονης σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής. Έχει γίνει προσεκτικός σχεδιασμός έτσι ώστε το κτήριο να είναι προσαρμοσμένο στην γενική εικόνα της πόλης όπως ήταν το 1955, δηλαδή να εναρμονίζεται με την λιτή αντισεισμική αρχιτεκτονική των κτηρίων της πόλεως, ενώ ταυτόχρονα έχει αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της Κορίνθου, όπως οι επιζωγραφισμένες με θέματα της κορινθιακής Μυθολογίας και Ιστορίας αίθουσες και το προστύλιο στις αποβάθρες. Είναι το μοναδικό δημόσιο κτήριο της Κορίνθου που έχει τόσο εκτενείς αναφορές στο Ιστορικό της παρελθόν.

Πηγή

Χάρτης

Ναοί - Ι.Μονές Δήμου Κορίνθου

Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου

___


Η «Παναγία» είναι κτίσμα του 14ου αιώνα και από τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται εντοιχισμένα σε αυτόν, φαίνεται να αντικατέστησε προγενέστερο ναό που με την σειρά του είχε χτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό. Υψώνεται σε κεντρικό σημείο του Στεφανίου και υπήρξε ο ενοριακός ναός του χωριού μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Αγίου (Ισαπόστολου) Στεφανά το 1973. Στον ευρύχωρο προαύλιο χώρο της εκκλησίας οδηγεί από το δρόμο μνημειώδης λιθόκτιστη κλίμακα που πλαισιώνεται από δύο στήλες μία των οποίων είναι κίονας φερμένος από το ναό «το εκκλήσι της Σταμάτας» που αποδίδεται κατά την τοπική παράδοση σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα.
Το αρχικό κτίσμα της εκκλησίας κατατάσσεται στην γ-παραλλαγή των μονόκλιτων σταυροειδών ναών με τρούλο, όπως ο κατεδαφισμένος σήμερα καθολικός ναός της μονής Αγίου Δημητρίου. Η επέκταση του ναού προς δυτικά πραγματοποιήθηκε τον 18ο -19ο αιώνα, προκειμένου να αυξήσει τη χωρητικότητα της εκκλησίας.
Μοναδικό γνώρισμα του ναού είναι το επτάπλευρο τύμπανο του τρούλου, που φέρει ένα μόνο παράθυρο στη Ν. πλευρά. Ο φωτισμός στο αρχικό κτίσμα πρέπει να ήταν εξαιρετικά χαμηλός. Τα παράθυρα της Ν. πλευράς και του ιερού είναι μεταγενέστερα και συνιστούν πιθανόν διευρύνσεις παλαιότερων στενών ανοιγμάτων.

Περισσότερα


Χάρτης

Παλαιά Μονή Παμμεγίστου Ταξιάρχη Μιχαήλ

___

Η τοποθέτηση της χρονολογίας ανέγερσης του ναού παραμένει μέχρι σήμερα προβληματική, ωστόσο θεωρείται ένα από τα παλιότερα κτίσματα της ευρύτερης περιοχής με πιθανότερη τη ανέγερση του τον 12ο-13ο αιώνα. Στο ναό βρίσκονται εντειχισμένα Spolia, υπολείμματα αρχαιότερων κτηρίων, πιθανή ένδειξη ότι η παλαιά Μονή ιδρύθηκε κοντά σε αρχαίο λατρευτικό χώρο. Το πρόπυλο με αψίδες και τρούλο στη νότια πλευρά κατασκευάστηκε σε ύστερη περίοδο με αργολιθοδομή και την χρήση άφθονου κονιάματος. Διατηρείται ακόμη η ιστορική ξύλινη θύρα με την σιδερένια επένδυση.


Ο ναός φέρει στο εσωτερικό τοιχογραφικό διάκοσμο, ο οποίος βάσει της κτητορικής επιγραφής του, χρονολογείται το 1565 και αποτελεί έργο του ζωγράφου Θεοδοσίου Κακαβά, του ιδρυτή του περίφημου αγιογραφικού οίκου των Κακαβάδων από το Ναύπλιο. Το εργαστήριο των Κακαβάδων δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Πελοπόννησο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά εργαστήρια του 16ου και 17ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες στον καθολικό ναό του Ταξιάρχη στο Στεφάνι είναι το πρώτο υπογεγραμμένο και ακριβώς χρονολογημένο τοιχογραφικό σύνολο του οίκου των Κακαβάδων.

Περισσότερα


Χάρτης

Ναός Αποστόλου Παύλου

___

Ναός Αποστόλου Παύλου:

Ο ναός του Αποστόλου Παύλου, πολιούχου της πόλης της Κορίνθου, οικοδομήθηκε το 1932-34 πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα μηχανικού που υλοποίησε ο ντόπιος Αρχιτέκτονας Νίκος Κοτσερώνης.
Η όλη σύλληψη του ναού βασίζεται στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Θεωρείται ένα από τα υποδείγματα νεώτερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Στη ΝΔ πλευρά του κήπου του ναού έχει οικοδομηθεί από τον ίδιο αρχιτέκτονα (Νίκο Κοτσερώνη) ένα κομψότατο κενοτάφιο προς τιμήν των πεσόντων κατά τον πόλεμο.

Χάρτης

Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου Στείρη

___

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται σε ύψωμα στη θέση Στείρη, βορειοαντολικά του υπήνεμου όρμου του Κόρφου. Ο ναός υπήρξε κατά το παρελθόν καθολικό μονής, όπως υποδεικνύουν τα κτιριακά κατάλοιπα στον περιβάλλοντα χώρο. Το τοπωνύμιο Στείρη έχει συνδεθεί με την παρουσία του όσιου Λουκά του Στειριώτη, ιδρυτή της ομώνυμης μονής στη Βοιωτία, ο οποίος σύμφωνα με τον βίο του διέμεινε για διάστημα δέκα ετών (918-928) στην Κορινθία. Η παλαιότερη αναφορά στο τοπωνύμιο Κόρφος ανάγεται σε κατάστιχο του 14ου αιώνα και ο οικισμός ενδεχομένως χρησίμευε, ήδη τότε, ως επίνειο του οχυρωμένου οικισμού στα ανατολικά του σημερινού Σοφικού, γνωστού για τα αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του.


Το 1951 ο ναος του Στείρη χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σήμερα φορέας προστασίας είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Ο ναός πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, την Παρασκευή της Διακαινησίμου που εορτάζει η Ζωοδόχος Πηγή και την ημέρα της Απόδοσης της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου (Εννιάμερτα της Παναγίας).Ν.Π.
Περισσότερα

korfos , korinthias
Χάρτης

Ιερός Ναός Κωσταντίνου και Ελένης (Σολομού)

___

Ιερός Ναός Κωσταντίνου και Ελένης:
Επικοινωνία: ΣΟΛΟΜΟΣ Τ.Κ. 20100 ΤΗΛ . 27410 31383
Υπεύθυνος: π. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Ο Ιερός Ναός τούτος εκτίσθη το 1877 και παρέμεινε σ΄αυτή την μορφή έως το 1936. Την σημερινή του μορφή την έλαβε το 1956. Το 1992 εκτίσθη το καμπαναριό και τα περιστήλια. Από το 1972 εως σήμερα στο Ναός εφημερεύει π. Κοντογιάννης Νικόλαος.

Περισσότερα

Χάρτης

Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης στο Χιλιομόδι Κορινθίας

___

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Κορινθίας βρίσκεται στο χωριό Χιλιομόδι Αρκαδίας . Είναι γυναικεία Μονή που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Ιδρύθηκε το 1700. Το Καθολικό της Ιεράς Μονής κοσμείται με αγιογραφίες μεταβυζαντινής τέχνης.
Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Μονή Φανερωμένης χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο των Ελλήνων Αγωνιστών καθώς και καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού της γύρω περιοχής. Πολύ πρόσφατα κινδύνεψε από πυρκαγιά που προκλήθηκε στη γύρω δασική έκταση.
Το μοναστήρι τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου, και εορτάζει στις 23 Αυγούστου την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα.
Ο όρος «Απόδοσις» κατά την εκκλησιαστική παράδοση σημαίνει την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Είναι συνήθεια που παρέλαβαν οι Χριστιανοί από τους Ιουδαίους. Πρόκειται για μεγάλη γιορτή γνωστή σε όλους ως εννιάμερα της Παναγίας.
Εκτός της Ηγουμένης στη Μονή υπηρετούν 11 μοναχές

Χάρτης

Ι. Μονή του Τιμίου Σταυρού (Μαψός)

___


Ι. Μονή του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλ. από την Κόρινθο κοντά στο χωριό Μαψός. Η Ιερά μονή του Τιμίου Σταυρού του Μαμψού ιδρύθηκε το 1989. Είναι νέα μονή, ή μάλλον δύο μονές, του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις και του Τιμίου Σταυρού. Ιδρυτής της είναι ο ιερομόναχος π. Νήφων και η γυναικεία συνοδεία του, η οποία πριν εγκαταβιούσε στο ίδρυμα Βηθλεέμ έξω από το Λουτράκι προς την Περαχώρα. Είναι ένα υπέροχο και φιλόξενο μοναστήρι με έντονο φιλανθρωπικό έργο όπου στο χώρο τους λειτουργούν και φιλοξενούν πολλά παιδιά στις Χριστιανικές κατασκηνώσεις.

Χάρτης

Αστεροσκοπείο

sofikokorinthiaseyagelistrias

kastroagionorimonimapsos
gefiraassosmonixiliomodi

monizaxoli

ieramonikaletsiou


grammistonxrono
xionodromikoasterostefani

voudas


monitrikalamonizaraka


arxaiastimfalia

mouseiostimfaliaoroszhreiakatavothres

akropolifeneou


sarantapixo

nerotrivi


panagiatarsos


monifeneos


korfosnaos


imagiouathanasioupoulitsa


tarsinasotiros

trikala

nemea

limnistimfalias

lake

sidikor

asteroskopeio

pigasos foto

arxaiakorinthos
diorigakorinthou

akrokorinthos

laografiko korinthou

vasiliki lexaiou


lianikexrewn


theatrokiatou


i.mlexovas

iraio

faros

limni

nisi

patapios


piges


fwkas

peykias

zaxolh

monikat

spiti

eklxilo

diolkos


mouseioisthmias


eklisiamouseio

apo.paylos

 

Αστεροσκοπείο Στεφανίου

___

Το σκηνικό του ουρανού και τα μυστήρια που κρύβονται στο σύμπαν μαγεύουν τον άνθρωπο από τα χρόνια της Αρχαιότητας. Στο Στεφάνι έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε εδώ και τέσσερις δεκαετίες στο λόφο της "Δραγατούρας", το Αστεροσκοπείο Στεφανίου, και ένα από τα πιο σημαντικά τηλεσκόπια της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρώπης. Η συμβολή του τόσο στην Ελληνική Αστρονομία όσο και στον διεθνή επιστημονικό κόσμο είναι σημαντική, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την λειτουργία του υπήρξαν πολλά και πολύπλευρα. Με την ίδρυση του Αστεροσκοπείου Στεφανίου το 1967 η Ελληνική Αστρονομία εισήλθε σε μια καινούργια εποχή.

Ο χώρος του Αστεροσκοπείου αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Κορινθίων από το 2014 και είναι εξοπλισμένο με δυο σύγχρονα τηλεσκοπία, ρομποτικό τηλεσκόπιο για παρατηρήσεις βαθέος ουρανού
και το ηλιακό τηλεσκόπιο για παρατηρήσεις ηλιακών καταιγίδων.

Περισσότερα

Χάρτης

Παραλίες Δήμου Κορινθίων

Στην Κορινθία θα βρείτε οργανωμένες παραλίες, αλλά και δυσπρόσιτα σημεία για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά του Σαρωνικού

Περισσότερα για τον Δήμο Κορινθίων

Η πύλη της Πελοποννήσου

Περισσότερα Για Τον Νομό

Αξιοθέατα

Δραστηριότητες

Παραλίες Κορινθίας