08/09/2019

Αρχαία Σικυώνα : Μοναδικά ευρήματα ενισχύουν το ενδεχόμενο εντοπισμού αρχαϊκής πόλης στην Αρχαία Σικυώνα

Αρχαία Σικυώνα

Μοναδικά ευρήματα ενισχύουν το ενδεχόμενο εντοπισμού αρχαϊκής πόλης στην Αρχαία Σικυώνα

Mοναδικά αρχαία ευρήματα που ενδυναμώνουν το ενδεχόμενο εντοπισμού της αρχαϊκής πόλης ήρθαν στο φως στην Αρχαία Σικυώνα, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, μετά από τετραετή διεπιστημονική έρευνα.

«Οικιστικά κατάλοιπα της Κλασικής και Ύστερης Κλασικής περιόδου, αποτελούμενα από εσωτερικά δωμάτια οικιών και τμήματα οικιακών εργαστηρίων ήρθαν στο φως κατά τη διεπιστημονική έρευνα στην Αρχαία Σικυώνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ξεχωρίζουν τα βοτσαλωτά ψηφιδωτά δάπεδα και τα δάπεδα από ασβεστοκονίαμα, καθώς και οι επενδυμένοι τοίχοι με ερυθρό και κίτρινο κονίαμα. Η εύρεση κεραμικής του 6ου αι. π.Χ. σε στρωματογραφικές ενότητες, άμεσα σχετιζόμενες με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, ενδυναμώνει το ενδεχόμενο εντοπισμού της αρχαϊκής πόλης της Σικυώνας σε αυτή την περιοχή».

Τα παραπάνω ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανακοίνωσή του, που αναφέρεται στα αποτελέσματα του διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος «Αρχαία Σικυώνα» (2015-2019).

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΟΑ, το ανασκαφικό σκέλος της διεπιστημονικής πενταετούς έρευνας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019. Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, του Εθνικού Μουσείου της Δανίας και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του Επίκουρου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Κωνσταντίνου Κίσσα και της dr Silke Müth-Frederiksen, επικεφαλής από δανικής πλευράς.


Η χρηματοδότησή του προέρχεται από χορηγία του Ιδρύματος Carlsberg. Το πεδίο των ερευνών (8 τ.χλμ.) τοποθετείται στην παράκτια πεδιάδα του Κιάτου. Στόχος του προγράμματος είναι η συστηματική έρευνα της «Προελληνιστικής» πόλης της Σικυώνας, πριν αυτή μεταφερθεί σε παραπλήσιο πλάτωμα το 303 π.Χ. από τον Δημήτριο Πολιορκητή.

«Κατά τα δύο πρώτα έτη της έρευνας (2015-2016), διεξήχθησαν αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα και εκτεταμένες γεωφυσικές διασκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων τοποθετούν τον πυρήνα της παλαιάς πόλης στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, στο νοτιοδυτικό τμήμα του πεδίου ερευνών», πληροφορεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του. 

«Επιπλέον, η περιοχή του λιμανιού της Σικυώνας φαίνεται πως τοποθετείται στο νοτιοανατολικό άκρο της σύγχρονης πόλης του Κιάτου, όπου η γεωαρχαιολογική έρευνα μέσω πυρηνοληψιών και οι σεισμικές μετρήσεις κατέγραψαν τη διαμόρφωση λιμενολεκάνης. Στη συνέχεια (2017-2019), πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα σε διάφορες ζώνες της παράκτιας πεδιάδας», συμπληρώνει το αρμόδιο Υπουργείο.  

Πηγή

 

08/09/2019

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.