10/11/2018

Φαράγγι Καλλιθέας-Αγίου Λουκά Ξυλοκάστρου: ένας μικρός φυσικός παράδεισος στην Κορινθία!

Μισή ώρα οδήγησης από το Ξυλόκαστρο και δεκαπέντε λεπτά πεζοπορίας από το εξωκκλήσι του Αγίου Λουκά, πάνω από το χωριό Ελληνικό Κορινθίας, φτάνουν για να μας οδηγήσουν στονφυσικό παράδεισο της ορεινής Κορινθίας: το φαράγγι του Αγίου Λουκά ή Καλλιθέας!

Εκεί, σε ένα άνοιγμα όχι πάνω από εκατό μέτρα του φαραγγιού, μας περιμένουν επτά λιμνούλες(λούτσες ή βάθρες) με καταρρακτάκια για ένα όμορφο πικ-νικ ή και για ένα κρύο μπάνιο, για όσους επιθυμούν, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον.

Αν φτάσατε σ’ αυτό το σημείο της ανάρτησης, αυτό σημαίνει ότι δεν είπατε “άσε, αυτό δεν είναι για μας” και ενδιαφέρεστε να πάτε, οπότε αυτό που μένει είναι να σας πω το πώς:
Από την Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών ανηφορίζετε (στο ύψος της Λυκοποριάς) για το χωριό Ελληνικό Κορινθίας. Στην έξοδο του χωριού, συναντάτε μια διασταύρωση, όπου αριστερά συνεχίζει άσφαλτος για τα Άνω Πιτσά, ενώ ευθεία, όπου και θα κατευθυνθούμε, συνεχίζει, αρχικά τσιμεντόδρομος και μετά χωματόδρομος, για το χωριό Άνω Καλλιθέα (γι αυτό και το ένα όνομα του φαραγγιού) ή Σκούπα (γι αυτό και θα το ακούσετε και σαν Σκουπέικο Ρέμα). Εκεί, θα συναντήσουμε ταμπέλα που δείχνει δεξιά για Άγιο Λουκά (γι αυτό και το δεύτερο όνομα του φαραγγιού), ένα εξωκκλήσι στο πλάτωμα του οποίου τελειώνει ο δρόμος και αφήνουμε το αμάξι για να ξεκινήσουμε την πεζοπορία από το σημείο που δείχνει ένα κόκκινο βέλος:

Το πόσο άδικος είναι ο παραπάνω χαρακτηρισμός φαίνεται από το γεγονός ότι αυτό το τμήμα το έχει κατεβεί γυναίκα, κρατώντας στο ένα χέρι το δυόμισι ετών -έβδομο- παιδί της ενώ ταυτόχρονα μιλούσε στο κινητό! Βέβαια, την ίδια στιγμή, μια άλλη γυναίκα, που πήγαινε στα τέσσερα για να κατέβει, γλίστρησε κι έπεσε (χωρίς να κτυπήσει ιδιαίτερα), αλλά σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο άκρα.
Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν θέλετε να επιχειρήσετε την κατάβαση, μπορείτε να περιμένετε τους υπόλοιπους στο μέρος που έχει τη θέα της πρώτης φωτογραφίας. Εκτός από εικόνα, θα έχετε και τονήχο του νερού να σας συντροφεύει.
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητα είναι τα αθλητικά παπούτσια (έχω πάει και με σαγιονάρες, αλλά λέμε ποιο θα ήταν το καλύτερο).
Το νερό του φαραγγιού πίνεται και είναι και πολύ χωνευτικό. Η εξόρμηση δεν διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες (συνήθως τρεισήμισι), από Ξυλόκαστρο.

10/11/2018

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.