09/12/2019

Πολιτισμός : Το πολυτελές λουτρό της αρχαίας Τενέας και πλούσια ευρήματα έφερε στο φως η φετινή ανασκαφή

Ένα δημόσιο λουτρό  της Ρωμαϊκής εποχής, τεράστιο, πολυτελές και με κολυμβητική δεξαμενή, καθώς και ένα ακόμη κτίριο με λατρευτική χρήση των Αρχαϊκών χρόνων, μαζί με τον αποθέτη και το πηγάδι του, που ήταν γεμάτα από τμήματα αγγείων, γλυπτών, νομίσματα και άλλα ευρήματα έφεραν στο φως φέτος οι ανασκαφές στην αρχαία Τενέα κοντά στο Χιολιομόδι στην Πελοπόννησο. Και τα δύο βρίσκονται στον κεντρικό ιστό της αρχαίας πόλης και η αρχαιολογική έρευνα διεξήχθη σε έκταση 600 τ.μ.  Μόνον το λουτρικό συγκρότημα άλλωστε,  με τους επτά χώρους του, στους οποίους έγινε η έρευνα καταλαμβάνουν 500 τ.μ.

Τρεις από αυτές τις αίθουσες, που είναι συνεχόμενες και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με πόρτες ήταν οι θερμοί χώροι του λουτρού (caldarium). Το δάπεδό τους ήταν υπερυψωμένο και καλυμμένο από πήλινες πλάκες, που σε αρκετά σημεία τους ήταν διακοσμημένες  με κόκκινο χρώμα. Κάτω από αυτό βρέθηκε το σύστημα  θέρμανσης με τα «υπόκαυστα», καθώς και  στοά για τον εφοδιασμό και τον καθαρισμό τους (praefurnium).

Επίσης, δύο από αυτές τις αίθουσες έχουν αψίδες και υπερυψωμένα τοιχάρια με μαρμαροθετήματα. Γενικά σε όλους τους χώρους του λουτρού βρέθηκαν κομμάτια από μαρμαροθετήματα  και ψηφίδες, κάτι που δείχνει την πολυτέλεια του συγκροτήματος, το οποίο είχε και πολλαπλές φάσεις κατασκευής.

Από τις άλλες τέσσερις αίθουσες εντοπίσθηκαν, σε μία από αυτές, θρανία περιμετρικά στους τοίχους, καθώς και κιονοστοιχία με κατάλοιπα κιόνων και κιονοκράνων, επίσης λουτήρες, καθώς και αγωγοί, που βρίσκονταν κάτω από αυτές για την απορροή των υδάτων. Εδώ εντοπίσθηκε η κολυμβητική δεξαμενή, που δεν ερευνήθηκε ακόμη ολόκληρη.

Στην πλευρά αυτή του συγκροτήματος εξάλλου βρέθηκε και μεγάλος αριθμός χρηστικών αγγείων  των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων, μία κεφαλή πήλινου ειδωλίου, πληθώρα από  θραύσματα γυάλινων μυροδοχείων, γιατί τα αρώματα χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στο λουτρό, ακόμη όμως και 130 νομίσματα των ίδιων εποχών, ορισμένα από τα οποία ανήκουν σε νομισματικούς θησαυρούς.

 

Στα βόρεια του λουτρού και σε επαφή με αυτό βρέθηκαν τα κτίσματα της Αρχαϊκής εποχής με πηγάδι που έχει εξάγωνο στόμιο. Από το εσωτερικό του, που διερευνήθηκε σε βάθος 15μ. ανασύρθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, επιζωγραφισμένες σιμές, η βάση μαρμάρινου αγαλματιδίου στο οποίο διατηρείται κεφάλι σκύλου και πόδια ανδρικής μορφής (πιθανόν Μελέαγρου), ο κορμός αγαλματιδίου γυμνής γυναικείας μορφής (πιθανόν Αφροδίτης),  το άνω τμήμα γυμνού κορμού μαρμάρινου γυναικείου αγαλματιδίου,  επίσης πάνω από 60 αμφορείς και οινοχόες, κεραμική από τους αρχαϊκούς έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, νομίσματα ρωμαϊκών και ύστερο-ρωμαϊκών χρόνων και μία αιχμή σιδερένιου δόρατος.

Στον αποθέτη  εντοπίστηκε σωρεία κεραμικής του 6ου αι. π.Χ. κυρίως μικρογραφικά αγγεία, τρία πήλινα ειδώλια αλόγων,  αρύβαλλοι, ένας αστράγαλος με επίχρισμα ερυθρού χρώματος, δύο σιδερένια ομοιώματα τράπεζας κ.ά.

Σ΄ αυτό το κτίριο τέλος, ήρθαν στο φως και τμήματα αγαλμάτων από παριανό μάρμαρο και από πωρόλιθο.

 

Η έρευνα ήταν υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου Έλενας Κόρκα με φορέα υλοποίησης τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με υπεύθυνη την Π. Ευαγγέλογλου, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Πηγή 

09/12/2019

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.