05/06/2021

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6)

Αυτό είναι το σύνθημα του ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, ενεργειακής μετάβασης, πράσινης οικονομίας σε όλο τον πλανήτη.

Την έννοια της αποκατάστασης της βλάβης που έχει προκληθεί στον πλανήτη, τονίζει φέτος ο ΟΗΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Μαζί όμως θέτει δύο ακόμα άξονες, αυτόν της φαντασίας και αυτόν της δημιουργίας και καλεί τους πολίτες όλης της υφηλίου να φανταστούν ξανά, να δημιουργήσουν ξανά και να αποκαταστήσουν τη φύση γύρω τους: Reimagine, recreate, restore!

«Αυτή είναι η δική μας στιγμή», συμπληρώνει το σύνθημα του εορτασμού, παρακινώντας όλους μας να αναλάβουμε δράση εδώ και τώρα για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, να βγούμε μπροστά, να κάνουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο και να αλλάξουμε πορεία.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Αλλά μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα, να πρασινίσουμε τις πόλεις μας, να ζωντανέψουμε τους κήπους μας, να αλλάξουμε τη διατροφή μας και να καθαρίσουμε τα ποτάμια και τις ακτές.

Εμείς είμαστε η γενιά που θα συμφιλιωθεί με τη φύση. Ας ενεργοποιηθούμε, χωρίς να ανησυχούμε. Ας είμαστε τολμηροί, όχι διστακτικοί», μας καλεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο ΟΗΕ.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πράγματι η αφορμή «αναγέννησης», όπως ζητά ο ΟΗΕ. Ο κόσμος βγαίνει από την περιπέτεια της πανδημίας, μία παγκόσμια συνθήκη που ανέτρεψε τα δεδομένα και υποχρέωσε τα πάντα, έστω προσωρινά, να «παγώσουν».

Καθώς όμως η ζωή επανέρχεται στα «κανονικά» δεδομένα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως, πράγματι, μια σειρά θεωρήσεων έχει αλλάξει διά παντός.

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι πλέον, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, εδραιώθηκε με την αφορμή του lock down και της καραντίνας, στην οποία υποχρεώθηκαν οι κάτοικοι της Γης.

Ενώ, λοιπόν, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση απραγίας, είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη φύση και ιδίως να αναλογιστεί και να ενημερωθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, για την παγκόσμια κινητοποίηση αναστροφής των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Green Deal όσο και ο ΟΗΕ με τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουν προχωρήσει σε αλλαγές που οι πολίτες άρχισαν να βλέπουν στην καθημερινότητά τους.

Είναι αλήθεια πως αρκετοί να πιστεύουν πως η πανδημία ανέκοψε τη δυναμική για το κλίμα που είχε αναπτυχθεί μέχρι το 2020: Μετά το οικονομικό σοκ που υπέστη η παγκόσμια οικονομία από το lock down, είναι προτεραιότητα τώρα η ανάκαμψή της. Όμως, από την άλλη, αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη ευκαιρία:

Η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει με όρους πράσινης οικονομίας, βιώσιμης ανάπτυξης, σεβασμού στο περιβάλλον.

 

Πηγή 

05/06/2021

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.