10/02/2019

Κορινθία:10 λόγοι για να έρθετε ξανά και ξανά!!!

Η Κορινθία είναι γεμάτη με μοναδικές εικόνες, εντυπωσιακή φυσική ομορφιά , πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον. 

Πάμε λοιπόν να πάρουμε μία γεύση από την πανέμορφη Κορινθία και τους λόγους που πρέπει να την επισκεφτείς …

 1. Ένα από τα στολίδια της Κορίνθου είναι ο ναός του Αποστόλου Παύλου, πολιούχου της πόλης. Χτίστηκε το 1932-1934. Στην είσοδό του είναι χαραγμένο το απόσπασμα της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου, που μιλάει για την αγάπη. 

2. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και ιδρύθηκε το 1976 . Θα δείτε συλλογές από τις αρχές του 19 αιώνα έως τα μέσα του 20ου που περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδος, με κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

 3. Η περίφημη διώρυγα της Κορίνθου. Έξι χιλιόμετρα κομμένης γης, ένα εντυπωσιακό θέαμα με πλούσια ιστορία. Μια ιδέα του τύραννου της Κορίνθου Περίανδρου (668-585 π.Χ.). η οποία όμως ξεκίνησε το 1882 και ολοκληρώθηκε το 1893.

Σήμερα αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών. Από ψηλά η θέα της διώρυγας είναι εντυπωσιακή, ειδικά αν πετύχετε το πέρασμα κάποιου πλοίου.

4.Η θρυλική Ακροκόρινθος 

Στην αρχαία Ελλάδα εδώ λατρευόταν η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα. Τα μεγάλα τείχη, που υψώθηκαν στο βράχο, έδωσαν τέλος στη ρομαντική του υπόσταση. Πολιορκίες , φονικές μάχες, και δεκάδες θρύλοι έγραψαν την ιστορία της Ακροκορίνθου στους επόμενους αιώνες.

5.Ο φάρος στην Άκρα Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίον (από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται κοντά του) στο Λουτράκι. Οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο ενώ το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε . Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. 

6.Η εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων (1782)στο Δερβένι Κορινθίας. Στην περιοχή “καταφύγια” και μέσα σε δυσπρόσιτες σπηλιές και σε απόκρημνα  βράχια, είχαν καταφύγει οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των κατακτητών.  

7.Η Νεμέα με τους μύθους ,την μακρά ιστορία της και το Αγιωργίτικο.
Εδώ όπου ο μυθικός Ηρακλής σκότωσε το τρομερό λιοντάρι.

Εδώ γίνονταν οι πανελλήνιοι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, τα Νέμεα/ Νέμεια.

Εδώ όπου παράγεται ένα από τα πιο γνωστά και εκλεκτά κρασιά της Ελλάδα το Αγιωργίτικο. Οι παλιοί το αποκαλούσαν «αίμα του Ηρακλή» λόγω του πορφυρού, βαθυκόκκινου χρώματός του. 

8. Ο μαγευτικός Φενεός. Ανακαλύψτε τη λίμνη Δόξα την τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων  που θεωρείται (και όχι άδικα!)  από τις πιο όμορφες λίμνες της χώρας.  Στολίδι της είναι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ώστε να δείτε τη θέα της λίμνης από ψηλά, αλλά και να δοκιμάσετε το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που φτιάχνουν οι μοναχοί. 

9.Τρίκαλα Κορινθίας.

Σε όποια συνοικία των Tρικάλων και ένα πάτε , σίγουρα θα ενθουσιαστείτε . Στα Κάτω Τρίκαλα θα δείτε την όμορφη πετρόχτιστη πλατεία με τα δύο υπεραιωνόβια πλατάνια αλλά και τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Τα Μεσαία Τρίκαλα διατηρούν το παραδοσιακό στοιχείο σε συνδυασμό με όμορφα κτίσματα φτιαγμένα με μεράκι από πέτρα και ξύλο. Εδώ θα δείτε και τη Μονή της Παναγίας(1700).  Στα Άνω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου-18ου αιώνα, όπως ο περίφημος ναός του Αγίου Νικολάου και το Αρχοντικό των Νοταράδων. Η Θέα σε όποιο ύψος και αν είστε είναι εντυπωσιακή.

  

10. Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, χτισμένο γύρω στο 1400 κοντά στη σπηλιά όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του. Από την αυλή του, θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα στην κοιλάδα του Σύθα ποταμού και στα αντικρινά χωριά των Τρικάλων. 

Tip*

Χρησιμοποιήστε τον έξυπνο χάρτη για να διευκολύνετε την εκδρομή σας. Επιτρέψτε στον χάρτη να κάνει λήψη της τοποθεσία σας και να οργανώσει αυτόματα μια λίστα με τις πλησιέστερες και σημαντικότερες για εσάς επιλογές γύρω σας.  

Korinthiaguide Team

Λιβάνου Δροσερή

10/02/2019

Περισσότερα

Cookie Policy

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.